zámek Jemniště

Starý zámek
Majitelem bývalé vodní tvrze byl Mikuláš Divůček z Jemniště a Cimburka. Před r. 1593 tvrz přestavěli páni z Říčan na renesanční sídlo. Po výstavbě nového barokního zámku sloužil k ubytování panských úředníků.
Graficke pismenko Starý zámek v Jemništi vznikl ze starší tvrze ze 14. stol. ze které jsou dodnes patrné některé stavební prvky. Jednopatrová budova tvrze stávala na břehu rybníka ze kterého byl napájen vodní příkop. Jako první držitelé se píší páni z Cimburka.
Vlky, 24.1. 2004

historie

Ve vsi nad úžlabinou, stojí u bývalého poplužního dvora Starý zámek. První písemný záznam je z roku 1381. Tehdy je připomínán Bernard z Jemniště. Ten byl členem rodu z Cimburka. Tehdy se jednalo asi spíše o vodní tvrz. Dalšími majiteli byli roku 1398 bratři Jan a Mikeš Divůček z Jemniště. Oba se proslavili aktivní účastí v prvních bojích s husity. Z roku 1542 je zpráva z listiny, v níž Jan Kamberský z Kamberka zapsal svojí choti Johance z

Ivo Rozehnal - podle knihy Od Blaníku k Sázavě - P.Toufar 2004/Start, 27.3. 2008

tvrz přestavěná na zámek