Hrady.cz
Zchátralá gotická tvrz přestavěná na hosp. stavení. Nevelká tvrz snad z 1. poloviny 15. století, r. 1623 zabavena Beztahovským z Říčan. Po připojení k Vrcholovým Janovicím ztrácí rezidenční funkci a až do dnes je využívána jako hospodářská budova.
Přesné datum vzniku tvrze v Beztahově není známo dá se usuzovat někdy před rokem 1372. Nejstarší majitelé vsi jsou Hroch a Jan mladší z Beztuhova.
24.1. 2004

Beztahov
    Z vladyků, kteří se odtud psali, je znám r. 1372 Hroch z Beztuhova. Koncem 15. stol. patřila tvrz Janu Steblencovi z Drachkova. Roku 1534 držel polovinu tvrze Jan Kozel z Kozle, druhá pol. patřila Lvovi Beztahovskému z Říčan. Později spojil zboží Jan starší z Říčan. Janův syn Mikuláš byl hejtmanem Vltavského kraje. Po Bílé Hoře, tvrz získal Sezima z Vrby, který ho připojil k Vrchotovým Janovicím, čož mělo za následek zpustnutí tvrze. Dochovaly

Benešov  (BN)

Další tvrze v okolí