hrad Kyšperk

Supí hora, Geiersberg; Unčín
Zřícenina gotického hradu založeného za Jana Lucemburského. První zmínka z roku 1319. Později patřil pražskému arcibiskupství. V roce 1526 vyhořel a nebyl již obnoven. Zachovaly se zbytky jádra s věží, obvodové hradby a část obytné věže na předhradí.
Kyšperk
Graficke pismenko Rozsáhlé zříceniny hradu Kyšperka je možné nalézt nedaleko města Krupky a dostanete se sem snadno po modré turistické značce od zastávky vlaku. Dochovalo se několik místností, hradby a část velké věže. Hrad je skvělé romantické místo pro přespání pod širákem.
Filip Matoušek, 28.5. 2002

Historie
    Hrad Kyšperk byl pravděpodobně založen z pověření krále Jana Lucemburského Otou z Bergova, který se připomíná jako držitel hradu roku 1319. Roku 1330 prodali páni z Bergova Kyšperk pražskému biskupovi Janu IV. z Dražic, za nějž zde byly provedeny první významnější stavební úpravy, archeologicky doložené. Až na konci 14. století za arcibiskupa Jana z Jenštejna, který se sem poté roku 1393 uchýlil do ústraní před hněvem krále Václava IV., došlo k

Zakletí starci
    Každých sto let se na hradě objeví přízraky šesti zakletých kmetů, čekajících na své vysvobození. Při té příležitosti se také hrad zjeví ve své bývalé slávě a lesku. Každý stařec sedí v samostatné komnatě u krbu a v sedmém sále jsou dva staří hostitelé, jeden z nich v šarlatovém plášti a druhý v bílém rouchu s krvavou skvrnou na prsou. Kdo by je chtěl vysvobodit, musí jim jistým obřadným způsobem poděkovat za pohostinství. Dosud se tak nestalo,

Labyrintem tajemna (M.Stejskal), 14.1. 2005

Popis hradu
    Značně rozsáhlý hrad byl tvořen trojdílnou dispozicí. Její první část stávala ve svahu při vstupní cestě, ústící do hranolové branské věže v západním boku protáhlého předhradí, dodnes obsahujícího zbytky několika hospodářských budov. Odtud bylo možné pokračovat k severu, kde se nad čelním příkopem na skále vypínalo hradní jádro, oddělené další, dnes zcela zaniklou hradební zdí. Jádro obsahovalo hranolovou obytnou věž, z níž se dodnes dochovaly

Teplice  (TP)
    Krupka