Hrady.cz
Zaniklá tvrz na uměle navršeném pahorku, zvaném Mohyla, byla postavena patrně v 2. pol. 14. stol. V písemných pramenech se uvádí, že ve 14. stol. sídlil ve vsi rozvětvený rod z Popic. R. 1366 ves držel Martin z Popic, r. 1406 Petr Bílý z Popic. Tvrz samotná se zmiňuje až r. 1414 již jako pustá.
Pohled na hrádek z jihu.
Graficke pismenko První zmínka o panském sídle v Popicích pochází z roku 1414, kdy je již uváděno jako pusté. Podle nálezů lze dobu jeho existence datovat do 2. poloviny 14. století.
22.1. 2004

historie

O popické tvrzi nemáme bohužel zprávy, i když z písemných dokladů víme, že ve 14. století sídlil ve vsi místní rozvětvený rod z Popic. V r. 1366 držel Popice Martin z Popic a v r. 1406 Petr Bílý z Popic; to by nasvědčovalo tomu, že v druhé polovině 14. století existovala ve vsi tvrz. Jejím pozůstatkem je jen tvrziště, nazývané Mohyla (původně Burgstall), ležící mezi vinohrady severně od Popic. Podobá se komolému jehlanu vysokému 6 m s horní

Hrady, zámky a tvrze v Čechách na Moravě a ve Slezsku - Jižní Morava, 21.4. 2004

Břeclav  (BV)