Hrady.cz
Raně barokní zámek z 2. pol. 17. st. vznikl přestavbou bývalé tvrze. Zámek má čtyřkřídlou dispozici, SZ křídlo je patrové, přízemí s oblouky na pilířích, v patře zasklené arkády s oblouky. Veřejnosti je nepřístupný.
Graficke pismenko V obci Budeč na Dačicku (asi 10 km od Dačic), jejíž historie sahá nepochybně až do 13. století stávala snad na místě zámku původně tvrz. V letech 1662 až 1784 byl tento statek v majetku louckého kláštera. V této době také došlo přestavbě tvrze na barokní zámek. V 1. polovině 19. stol provedeny menší stavební úpravy. Zámek je tvořen komplexem budov ze tří stran obklopujících obdélníkový dvůr a navazují na hřbitovní zeď, snad bývalé opevnění kostela. Severozápadní křídlo je patrové, v přízemí 4 oblouky na hranolových pilířích, v patře arkády s oblouky, zaskleny.
21.1. 2004

historie

Ves Budeč se poprvé připomíná v r. 1251, kdy zde sídlili bratři Vernhardt a Oldřich z Budče; vladykové z Budče vybudovali asi ve vesnici tvrz, která stávala v místech dnešního zámku; písemně se však a připomíná teprve v r. 1520, kdy Jindřich Bořita z Budče prodal tvrz, ves, dvůr a pustý Rabštejn Jindřichu Koňasovi z Vydří. Tvrz byla v 16. století přebudována, jak o tom svědí pozůstatky zachované při přestavbě. V r. 1662 prodala Marie Anna

Hrady, zámky a tvrze v Čechách na Moravě ve Slezsku - Jižní Morava, 20.4. 2004

tvrz přestavěná na zámek