Den boje za svobodu a demokracii
Pražská usedlost Slovanka v Prokopském údolí sestává ze dvou budov, stavitelem byl inženýr a profesor František Antonín Herget. Obytná budova pochází z roku 1726, přestavěna byla v roce 1862. Památkově chráněna od roku 1991.
Pohled na hlavní budovu usedlosti
Graficke pismenko Usedlost Slovanka se nachází na začátku Prokopského údolí, kousek od tramvajové zastávky Hlupočepy. Nejkrásnější pohled na usedlost je z nového tramvajového přemostění údolí na trati Hlubočepy – Sídliště Barrandov.
Ivka, 4.6. 2006

historie

V místech dnešní usedlosti Slovanka bývala středověká vinice, která v 18. století zanikla, když ji koupil inženýr a profesor František Antonín Herget. V držení jeho rodiny byla až do 20. let 20. století. V roce 1899 se o usedlosti dělily Vilemína Hergetová a Helena Zeileisenová. Paní Hergetová zemřela v roce 1926 a dědicem byl její manžel Jindřich Herget. Zanedlouho poté ale usedlost koupil továrník John. Po roce 1945 byly objekty zestátněny,

Ivka (Barbora Lašťovková, Jiří Koťátko: Pražské usedlosti, Libri, Praha 2007), 22.10. 2007
    Občerstvení na zámečku
    V roce 2014 jsme pro Vás otevřeli občerstvení Na zámečku.Přijďte se podívat i tento rok a posedět na terase zámečku Slovanka, poznat blíže rod Hergetů v Praze, ochutnat pivo z Moravy ČERNOU HORU. Těšíme se na Vaší návštěvu...Zámek Slovanka
    Michal Bláha , 25.6. 2014
    Děkujeme za přízeň v tomto roce, a velmi se na Vás těšíme na jaře v roce 2015
    Michal Bláha , 23.10. 2014
    Pohlednice - Novinka
    V tomto roce 2015 máme prodeji pohlednice, které si můžete označit turistickým razítkem zámečku Slovanka :-)
    Michal Bláha , 15.5. 2015

popis

Areál usedlosti sestává ze dvou budov, parku a teras se schodišti. Původní obytná budova (vpravo) je barokní (zmínky jsou o ní už z roku 1726). V přízemí se zachovaly původní klenby. Přestavěna byla v roce 1862, další úpravy proběhly v letech 1910–1927. Na terase před objektem jsou pískovcové busty císařů, před budovou stojí také malá klasicizující fontána, zřejmě pocházející z roku 1862. Původní jednopatrová hospodářská budova (vlevo), zvaná

Pronájem prostor, Úschovna kol, Parkoviště, Občerstvení, Rodiny s dětmi, Bezbariérový, WC
    Praha 5-Hlubočepy