Hrady.cz
Strážní věž (56 m) je pozůstatkem městských hradeb. Byla postavena na místě starší brány ze 14. stol. Postavena v l. 1568–1578. Nese znak Trčků z Lípy s letopočtem 1568. Po požáru r. 1589 byla zvýšena o třetí patro s bytem věžného a ochozem. Dnes se zde pořádají výstavy, divadelní představení atp.
Valdická Brána
Pohled od centra
Graficke pismenko Na Valdštejnovo náměstí v okresním městě Jičín je několik zajímavých památek. Hned vedle zámku a kostela sv. Jakuba je Valdická brána, která je pozůstatkem městských hradeb. Tato 56 m vysoká kamenná věž odděluje Valštejnovo a Žižkovo náměstí. Věž je postavena na místě starší brány ze 14. stol. Stavba se uskutečnila nejspíše v letech 1568 - 1578 pro což svědčí letopočty v průjezdu a na vnější zdi brány, na vnitřní zdi ke kostelu je také znak Trčků z Lípy s letopočtem 1568. Na ochoz ve výši 32 m vede 156 schodů

věž
     Jičín  (JC)