Butovice

Srnobog
Pozůstatky hradiště, vystavěného Slovany na přelomu 8. a 9. století v místě starších sídlišť (doloženy neolitické nálezy).
Graficke pismenko Nádherně umístěné hradiště v dnešních Butovicích se nachází nad skalnatým Prokopským údolím, které si určitě projděte. Nahoře, na výrazném ostrohu (z místa je pěkný výhled) stávalo původně neolitické sídliště (nálezy z pozdní doby kamenné), později kolem roku 800 n. l. osídleno Slovany – v této době bylo obehnáno dvojitým prstencem opevnění, který společně s hlubokými svahy tohoto údolí tvořil poměrně dobře hájitelnou pozici. Dnes jsou zde k vidění pouze zbytky valů u jediné přístupové cesty – od východu... Od metra Jinonice vás kolem románského kostelíka sv. Vavřince dovede žlutá značka KČT.
Mass, Turyna Petr ; Emanuel Poche - Prahou krok za krokem, 14.1. 2004

Z historie
    Jméno Butovice se vyskytuje již v záznamech z r. 1088 . Ves Butovice jest na mírném návrší západně od Radlic a tvoří s osadou Jinonicemi (dříve Ninonicemi) ves, s dvorem kláštera Kartouzského a statkem probošta pražského. Za moru r. 1679 zde byla zřízena nemocnice pro Pražany, židům byl určen dvůr a mlýn v Klukovicích. Zdejší kostel sv. Vavřince stojí na návrší, východně nad Butovicemi. Jest to malá svatyně původně románská, asi ze 13. století.

z webu Prahy 13, Ilona Vozníčková, 11.10. 2004
    Butovice
    Ve vsi Butovicích, nedaleko od Jinonic ležící, povstala tvrz teprve v 16. století, nebo dokonce teprve na počátku věku následujícího, proto také podrobně o ní mluviti nebudeme. Bývaly tu dva dvory, větší a menší, které ani v 16. věku v jedno skoupeny nebyly a do r. 1547 vladykám z Stoješic a od té doby rodu Malovcův. Roku 1588 koupil Adam z Hradce dvůr a ves Butovice s podacím a v Jinonicích dvůr kmecí od Viléma staršího z Malovic. Týž statek

August Sedláček, Hrady zámky a tvze Království českého VIII., 18.3. 2017

hradiště