Hrady.cz
V zámek byla kolem roku 1780 přestavěna starší tvrz z r. 1401, jejíž pozůstatky jsou patrné ve východním křídle starého zámku. V roce 1870 byl zámek podle projektu architekta V. Sigmunda rozšířen. V současné době je v zámku umístěn dětský domov.
Graficke pismenko Zámek se nachází u hráze počernického rybníku, přímo u místního anglickém parku. Nyní je zde umístěn dětský domov. Vedle něj stojí stařičký (původně románský) kostelík z 12. století.

historie

Zámek vznikl přestavbou středověké tvrze (první zmína 1401 ; pozůstatky patrné ve východním křídle starého zámku - tvrz měla s kostelem společný fortifikační systém, který zanikl až v polovině 17. stol.). Ta byla goticky rozšiřována na sever, obrannou funkci přejala masivní kostelní věž. Zámek obsahuje jednak tzv. starý zámek (kolem roku 1780), který je dvoukřídlou jednopatrovou stavbou (situovanou blíže ke kostelu) a také nový zámek, postavený

12.1. 2004
    Osídlení v místech dnešních Dolních Počernic sahá až do starší doby bronzové a pokračuje souvisle do románského období. Tehdy tu pravděpodobně vedle zemědělské osady vznikl dřevěný dvorec s panským kostelíkem datovaným do přelomu 12. a 13. století. Místní jméno Počernice, zprvu bez rozlišení na Dolní a Horní, se objevuje v písemných pramenech v letech 1322 – 1323, přičemž za první doklad o Dolních Počernicích se považuje zmínka o Zdislavu z

Hrady, zámky a tvrze v Čechách na Moravě a ve Slezsku - Praha a okolí, 2.6. 2004

Praha 9-Dolní Počernice