Den boje za svobodu a demokracii

tvrz Toulcův dvůr

Tolcovský dvůr
Tvrz prvně zmíněna 1362 jako majetek sázavského kláštera. Majitelem též nejvyšší pukrabství, od r. 1866 "Obec království Českého". Státní statek tu zřídil velkovýrobnu krmných směsí, od r. 1992 objekt slouží pro ekologicko-výchovné účely.
Toulcův dvůr - sýpka, obsahující zdivo středověké tvrze.
Graficke pismenko Toulcův dvůr je vzácně zachovalou památkou evidovanou v seznamu kulturních památek. Tvoří jednu z hlavních součástí původní zástavby osady Hostivař a leží na území městské památkové zóny vyhlášené v r. 1993. Areál současného ekologicko-výchovného centra tvoří trojice obdélných hospodářských stavení, mezi nimiž se skrývá historie. Ve zdech špýcharu stojícím na terénním zlomu se ukrývá zdivo dávné tvrze. Dodnes můžeme obdivovat, jaký z ní byl výhled do údolí Botiče. Při sýpce stojí klasicistní lovecký zámeček.

V bezprostředním okolí stojí starý kostel Stětí sv. Jana Křtitele s cennou dřevěnou zvonicí na přilehlém hřbitově. V nedalekém lesoparku najdete další historickou památku spojenou s názvem Hostivař, hradiště staré knovízské kultury z rozhraní doby bronzové a železné.

turistické

Na 8 hektarech plochy se nachází komplex památkově chráněných budov (gotický špýchar, barokní stáje), přírodně zajímavá společenstva (mokřad, lužní les, skalní výchoz, javorový les, květnatá louka.) a zelené plochy obhospodařované člověkem (sad, pole, ekozahrada, školka lesních dřevin.). Součástí areálu je hospodářský dvůr s huculskými koňmi, ovcemi, kozami a dalšími domácími zvířaty.
    5.5. 2004

historie

Tvrz v Hostivaři je prvně zmiňována 11. června 1362, kdy ji získal spolu s rychtou a vsí do zástavy od sázavského opata Vojtěcha rychtář Petřík z Lešťan. Po dlouhá léta byl objekt majetkem sázavského kláštera, následně nejvyššího purkrabství a roku 1866 se stala vlastnictvím "obce království Českého". Posledním nájemcem této tvrze, později statku, byl pan František Toulec, po němž je dvůr pojmenován. V 60. letech 20. století získal dvůr Státní

12.1. 2004
    Menu a stránka samotná se upravuje...

WC, Rodiny s dětmi, Občerstvení, Suvenýry, Rezervace, Ubytování, Pronájem prostor, Svatby, Samostatné prohlídky
    Praha 10-Hostivař
    Další tvrze