Hrady.cz
Hranická propast je nejhlubší propastí ve střední Evropě (zatím naměřeno 384 m). Dno propasti je zatopeno jezírkem, jehož dna zatím nebylo při měření dosaženo. Propast vytvořily silné výrony termálních vod z hlubin (v podvodní části jsou jedinečné gejzírové krápníky). Součástí propasti je jeskyně.
Pro návštěvníky viditelné "dno" propasti
© Jan P. Štěpánek 10/2007
Graficke pismenko Propast a zatopené jeskyně zdaleka nejsou jedinými krasovými jevy v okolí, přímo u propasti je mnoho tzv. závrtů.
Od propasti je také malebný výhled na okolní krajinu. Horizont na jedné straně ohraničuje Hostýn a Kelečský javorník, na druhé zas Beskydy.
11.1. 2004

turistické

Jedná se o nejhlubší propast ve střední Evropě. Na první pohled však jako hluboká nevypadá - tvoří ji 70 m hluboký suchý jícen a na jeho dně je jezírko. Poněkud bezedné. Hloubku této propasti se totiž dosud nepodařilo zjistit, najít dno se několikrát pokoušeli potápěči, i dálkově ovládaný robot (ten se však se v hloubce 205 m zapletl mezi potopené stromy). Dosud největší změřená hloubka dosahuje 404 m, nebylo však dosaženo dna. Vzhledem k

11.1. 2004
    Hranická propast je nejhlubší propastí u nás (kombinace suché a zatopené části). Oproti Macoše je zatopená. Její dno zatím nebylo nalezeno, existují jen dohady o její hloubce. Propast se nachází nedaleko autokempinku asi 2 km. pěší turistickou cestou do většího kopce. Cesta je dobře značená. Přístup k propasti je jen na její okraj, jinak je nepřístupná. Také se zde nachází bývalý hrad Svrčov, ze kterého zbyly jen valy a pozůstatky zdí. Je zde

Radmila Chalupová, cykloturistka, 10.1. 2005

historie

Hranická propast je nejhlubší propastí ve střední Evropě. V písemných pramenech je poprvé zmiňována v 16. stol. Její celková hloubka je min. 289,5 m; tento údaj se skládá z hloubky suché části propasti a jezírka na jejím dně. Jícen propasti je hluboký 69,5 m, jezírko je hluboké min. 220 m (změřeno r. 2006), ovšem při měření zatím nebylo dosaženo dna jezírka. Podle odhadů odborníků, vycházejících z teploty a chemického složení vody, by mohlo

7.2. 2012

O skoku Mojmíra II.
    Podle pověsti skočil do propasti na koni moravský panovník Mojmír II., když ho v noci pronásledovali zrádci, ohrožující Moravu. Jeho pronásledovatelé si ve tmě nevšimli propasti včas a vrhli se do ní také.
    Jak se pod loupeživým rytířem Rolfem propadla zem
    U Teplic, nad řekou Bečvou, stával kdysi hrad loupeživého rytíře Rudolfa. Rytíř rád jezdil na lov, zvířat i lidí - takový to byl ukrutný pán. Také rád bohatě jedl a pil. Hospodaření ho valně nezajímalo, a když docházely peníze, vydal se se svými zbrojnoši dolů k řece, kde vedla obchodní cesta, po které často cestovali kupci se zbožím, penězi nebo nějací pocestní. Rytíř a jeho skupina je nemilosrdně obírali, a tak se jim dobře vedlo na cizí účet.

přírodní scenerie

Přerov  (PR)