Hrady.cz
Pozdně gotický hrad Pernštejnů vzniklý přestavbou staršího objektu na přelomu 15. a 16. stol. s unikátním opevňovacím systémem. Poničen švédskými vojsky r. 1645. Restaurován na počátku 20. stol. podle plánů architekta D. Jurkoviče.
Graficke pismenko Hrad se nachází na dominantní osamocené vyvřelé kupě nedaleko od Pardubic. Autem 4 km severně od Pardubic směrem na Hradec Kralové. Na hrad vede zelená turistická cesta.
28.5. 2002

turistické

Objekt hradu lze projít s průvodcem nebo i samostatně, což dává návštěvníkům příjemnou možnost zdržovat se v určitých prostorách podle toho, co je nejvíce zajímá. Kromě prohlídky vlastní hradní stavby a nejreprezentativnějšího Rytířského sálu se sklípkovou klenbou je možné seznámit se v hradním sklepení s dosavadními výsledky archeologických výzkumů (vč. shlédnutí nejzajímavějších nálezů mezi než patří například meč z poloviny 14. století). V

20.2. 2006
    Hrad Kunětická je znám celou řadou tradičních kulturních akcí. K nejúspěšnějším patří letní scéna Východočeského divadla v Pardubicích (např. s představením Tři mušketýři s Vladimírem Čechem a nebo s muzikálem Noc na Karlštejně v hlavní roli s Radoslavem Brzobohatým). V hradním areálu rovněž často probíhají různé dobové akce (řemesla, sokolnictví, historický šerm). V hradním areálu funguje nejlépe vybavená lukostřelnice, kde si návštěvníci pod

Miloš Jiroušek, kastelán hradu, 20.2. 2006
    Prohlídkové okruhy:

Okruh I. – Hradní palác s věží – interiéry hradního paláce, Rytířský sál, expozice parforsních honů, zbrojnice, sklepení - archeologická expozice, výstavy – "Zločin a trest v českých dějinách", historické pohlednice a vyobrazení hradu, Veselá výstava o neveselém umění stavitelském, velká podlahová mapa pernštejnských rybníků, pro děti před palácem zinscenovaná erbovní pověst Pernštejnů s chaloupkou uhlíře Věnavy, věž. Plné vstupné 70,-

Dějiny hradu dle Augusta Sedláčka
    Kritické rozebrání starých pamětí, svědčících o nejstarších dějinách okolí, ukazuje nám, že patří Kunětická Hora ke hradům mladším, postaveným teprve v 15. století. Pročež vylíčeny jsou tuto prvotní děje Kunětické Hory jinak, než se posud činilo. Holá hora název má po vsi Kuněticích, založené teprv tehdá, když se do Čech dostávala jména německá; nebo Kunata (po němž se Kunětice jmenují) jest tolik jako Kunrat. Okolí Kunětic patřilo klášteru

August Sedláček Hrady díl I., 9.9. 2004
    Dějiny hradu
    Přes strategicky důležitou polohu v blízkosti obchodních cest, v úrodné krajině osídlené ve středověku již od založení blízkého opatovického kláštera roku 1086, nebyl zřejmě vrchol osazen. Až do počátku 15. století jsou veškeré písemné údaje o existenci hradu na Kunětické hoře pouze nepřímé povahy. Přes absenci písemných pramenů lze dnes na základě archeologického výzkumu prováděného v areálu hradu od roku 1983, v souvislosti s postupující

Poloha hradu
    Kunětická Hora je charakteristickou dominantou východočeského Polabí. V rovinaté krajině mezi Pardubicemi a Hradcem Králové dosahuje pozoruhodný geologický útvar, vzniklý třetihorní činností země, značné monumentality. Výškovým rozdílem 82 m vystupuje nad okolním poměrně plochým terénem v celkové nadmořské výšce 307 m. Díky své siluetě a postavení v krajině byl osídlen již v období pravěku. Přímo na hřebeni hory bylo archeologickými sondážemi

Současnost - obnova a průzkum hradu
    Zásadní opravy hradu podle projektu Dušana Jurkoviče a architekta Pacla provedl na počátku 20. století Muzejní spolek. K další obnově hradního areálu se přistoupilo v 80. letech 20. stol. Nejdříve se prováděly zajišťovací práce na skalním podloží a poté celková stavební konzervace celého hradu. V posledních letech rovněž probíhá v jeho areálu archeologický průzkum. V prostoru palácového nádvoří bylo zjištěno obvodové zdivo objektu datovaného do

WC, Rodiny s dětmi, Občerstvení, Parkoviště, Suvenýry, Rezervace, Pronájem prostor, Svatby, Samostatné prohlídky
    Pardubický kraj
     Pardubice  (PA)