Hrady.cz
Janovický hrad postavil nejspíše Jan Janovský ve 2. pol. 13. stol. S různými přerušeními byl v majetku rodu pánů z Janovic do 17. stol. Poslední zbytky jádra hradu byly odstraněny počátkem 19. stol. při změně části plochy areálu hradu na hřbitov.
Zaniklé jádro hradu
Místo původní zástavby hradního jádra. Počátkem 19. stol. byly zbytky hradu odstraněny a místo upraveno na hřbitov.
© Luděk Pitter 06/2006
Graficke pismenko Areál bývalého hradu se nachází v západní části Janovic nad Úhlavou. Areál je od východu ohraničen vodním náhonem mlýna, který pro svůj tok využívá bývalý hradní příkop a od západu potokem Jelenka. Dáme-li se z náměstí směrem ke kostelu sv. Jana Křtitele a před kostem odbočíme z hlavní průjezdní komunikace vlevo do postranní uličky vedoucí mezi kostelem a domy, povede nás tato slepá komunikace kolem vstupního objektu předhradí s průjezdem až k zamčené brance, dnes již také zanikajícího hřbitova, v jehož místech stávalo jádro hradu.
25.10. 2007

historie

Přesná doba zaležení Janovic není známa. Předpokládá se, že hrad založil Jan z Janovic, který byl držitelem janovického šlechtického statku v roce 1290. Po smrti Jana rod pánů z Janovic tento statek ztrácí a král Jan Lucemburský jej v 1. pol. 14. stol. dává do držení Petrovi z Rožmberka, avšak ještě v 1. pol. 14. stol. jej získává Bohuslav, nejspíše syn Jana a tak se statek vrací zpět do majetku rodu pánů z Janovic. Za Oldřicha v 1. pol. 15.

Úlovec J.: Hrady, zámky a tvrze Klatovska, Libri, 2004, 25.10. 2007

popis

Vlastní jádro hradu mělo pravděpodobně rozměry 25 x 40 m a bylo původně obklopeno ze všech čtyř stran vodním příkopem a valem. Na západě a jihu dosahoval příkop šířky až 40 m. Val je dochován nejlépe na jižní straně, kde dnes ještě dosahuje výšky 6 metrů. Zbývající nadzemní části hradu byly odstraněny počátkem 19. stol., kdy byla bývalá plocha jádra hradu změněna na hřbitov. Dodnes se dochoval zbytek bašty v severozápadním nároží. Druhá část

nepatrné zbytky zdí
     Klatovy  ( KT)