Hrady.cz
Zříc. hradu Markvarticů z poč. 14. stol. Prodán Janem z Kumburka r. 1406 Janu Krušinovi z Lichtemburka. Vnější opevnění post. 1437–56 Hynek Kruš. z Licht. V 16. stol. maj. Trčků. Poničen Švédy, r. 1658 pobořen na příkaz císaře.
Letecký snímek
Graficke pismenko Mohutné zbytky hradu na vysokém kopci s velkými podzemními místnostmi jsou návštěvné celoročně. O záchranu hradu se pokouší několik našených lidiček. Vstupné se na hrad neplatí. Pokud vylezete na věž, uvidíte i nedaleký vrch, na kterém se nachází hrad Bradlec.
28.5. 2002

turistické

První svatba na Kumburku! Dne 2.7.2005 ve 13.30 h si na vyhlídkové plošině velké věže řekli své "ANO" Martina a Dan z Prahy. Přejeme jim hodně štěstí!
    Markéta Maierová, správa hradu, 8.7. 2005
    Zdravíme všechny návštěvníky Kumburku! Dotace na záchranné stavební práce na letošní rok je chválená. Práce začnou pravděpodobě v srpnu. Bude se jednat o izolaci plošiny horního paláce a oprava západního pilíře (levá strana s částí plášťové zdi). Izolace plošiny by měla zabránit průsaku srážkové vody do klenby "velkého sklepa" a její destrukci. Plošinu zatravníme a vytvoříme "chodníčky" z plochých kamenů. Stáneček s

Markéta Maierová, správa hradu, 14.7. 2005
    Řidiči buďte v klidu !!!
    Add informace výše, je zřejmě stará a nebo jel dotyčný z špatné strany. Tak tedy pokud chcete autem takřka k hradu nesmíte jet ze strany od rozcestí zelená/červená, které je od vesnice Zboží/Chaloupky, tudy je sice cesta k hradu nejkratší (1,5km), ale normálním autem opravdu nesjízdná (allroad, offroad to zvládne). Autem musíte směr Syřenov, před ním je křižovatka Klepanda na které se dá odbočit k hradu (2,5km), je tam krásná asfaltka až těsně

Jan Pospisil, 1.1. 2013

historie

Hrad Kumburk stával na homolovitém kopci, dnes téměř úplně zalesněném. Byl výborně opevněn. Jednotlivá pásma obrany byla seskupena kolem vrcholu kopce. Přístupová cesta stoupala ve spirále kolem kopce a na západní straně před první branou překročila po padacím mostě příkop. Hluboký příkop s vysokým valem tvořil zevní opevnění a obklopoval celý areál hradu. Mezi hradební zdí a vnitřním hradem vedla cesta dalšími třemi branami k většímu

Duch Meluzíny
    Po zříceninách se za větrných nocí toulá a naříká duch panny Meluzíny, která tu byla vězněna ve věži, jejíž zbytky se dodnes nazývají Panenská věž. Podle jiné pověsti se zde také objevoval přízrak smutného myslivce.
    Martin Stejskal: Labyrintem tajemna, Paseka 1991, 26.4. 2003
    Kohout hlídá kumburský poklad
    Pod troskami hradu v zasypaných sklepeních je prý ukryt velký poklad, hlídaný obrovským kohoutem s ohnivýma očima.

Liberecký kraj
     Semily  (SM)