Hrady.cz
Původní kaplička ze 13.st. V 16.st.vystavěna nová kaple. R.1658 doplněna o boční o kaple. Po r.1700 barokní přestavba.V l.1745–1751 rozšíření mariánského kostela do dnešní podoby. V roce 1903 kostel opraven, papežem Piem X. povýšen na baziliku minor.
Svatá hora u Příbrami
Graficke pismenko Na výrazném pahorku nad Příbramí je jedno z nejznámějších poutních míst v Čechách. Nahoru můžete vyjít buďto po kopci, nebo po od města až na horu vedoucím zastřešeném schodišti. Nahoře vás kromě kapličky z 13. stol., impozantního chrámu Nanebevzetí Panny Marie obklopeného ambity se stropními freskami zachycujících místní zázraky (velice pěkně opraveno), zvoknohry, fresek čeká taky pěkný výhled na město a okolí.

Svatá hora
    Historie tohoto místa je dopodrobna zpracovaná na oficiálních stránkách místa.