Den boje za svobodu a demokracii
Zámek byl postaven v roce 1755 v barokním slohu na místě starší tvrze stavitelem Jakubem Antonínem Canavallem. V současnosti je zámek využíván několika organizacemi a není veřejnosti přístupný.
Pohled přes závoru vrátnice
Graficke pismenko K nepříliš výstavnému zámečku se dostanete snadno městskými autobusy na zastávku Malešické náměstí. Budova leží na místě bývalé tvrze, zmíněné poprvé r. 1408. Zámek byl postaven r. 1689, zachována jsou barokní ostění portálů oken. Objekt se nachází v oploceném areálu, do kterého je přístup bohužel pouze vrátnicí. Ta se nachází hned u zámku. Naštěstí vrátný mívá pro rychlé obhlédnutí stavby pochopení.

historie

Nejstarší písemná zpráva o pražských Malešicích se vztahuje k r. 1309, kdy část vsi náležela vikáři Vojslavovi, který ji testamentem z téhož roku odkázal svatovítskému kostelu. Druhá část Malešic byla kolem r. 1350 v držení staroměstského měšťana Seidlina Píseckého. K r. 1396 se uvádí jako držitel Malešic Šimon Pulc a po něm se k r. 1407 prameny zmiňují o dalším majiteli, jakémsi Přibíkovi. Ale již v r. 1408 náležely Malešice Heřmanovi z Horek.

Hrady, zámky a tvrze v Čechách na Moravě a ve Slezsku, 22.1. 2004

tvrz přestavěná na zámek