hrad Křikava

Černívsko
Hrádek ze 14. st na malé ostrožně z vých. chráněné příkopem, byl majetkem pánů z Dornštejna. Poté jej vlastnil do r. 1418 Jindřich Kolman z Křikavy. Koncem 15. st. byl již pustý. Dnes zbyly zříceniny hranolové věže a několik zdí.

Hrádek Křikava

Graficke pismenko Tento nevelký hrádek postavený ve 14. století se nachází na malé ostrožně nad velkým Černívským rybníkem chráněné z východní strany příkopem. Z Hrádku se dochovaly zříceniny hranolové věže (východní a západní část) a několik málo zdí do výšky cca 2 m.
Vlky, 3.2. 2003

historie

Hrad Křikava stával na ostrohu nad rybníkem u vsi Černívska. Zbytky hradebních zdí nasvědčují téměř obdélníkovému tvaru opevnění, v jehož středu stála hranolová obytná věž. Menší stavení bylo v severozápadním nároží hradby. Hrad byl obehnán příkopem dosud patrným, přístupný byl od východní strany. Dnes se dostaneme ke zřícenině po hrázi rybníka, který chránil hrad od západu. Hrad Křikava se připomíná poprvé v r. 1357 jako majetek rytíře Huga z

Strakonice  (ST)
    Uzenice