hrad Horní Vlčice

Vlčice, Hrad u Horních Vlčic
Pouze terénní náznaky po hradu z 2. pol. 13. st., který byl objeven r. 1974. Skládá se ze 2 slepencových skal a malé plošinky. Měl zřejmě strážný charakter a byl součást fortifikačního systému švabenické kolonizace v oblasti.
pohled na jádro od východu
Graficke pismenko Místo jsme vypátrali 28.12.2003.Je to takové "orlí hnízdo", ale stálo to za námahu.
Popis cesty:projedete obcí Vlčice a pokračujete směrem k Břečštejnu. V místě, kde míjíte vlevo rybníček,je po pravé straně lesní cesta. Tam jsme nechali auto a pokračovali po svých. Asi po 300m je odbočka na mostek přes potok a za ním začne stoupák do kopce. Chce to mapu a buzolu. Pokud se dostanete až k výškovému bodu 535,9 na vrcholu kopce (je tam spousta cest, buzola se hodí) a postavíte se čelem k "trianglu" (ceduli k sobě), máte hrádek schovaný za ostrohem, ketrý je vlevo od vás. Nevede tam žádná značená cesta, ale je to super.
Markéta Maierová,Tomáš Šimůnek (SPZHK), 25.3. 2004

turistické

Hrádek se hledá skutečně trochu složitěji, jedním z důvodů je i to, že malá ostrožna, na které se nachází, nevystupuje z vrcholové části zalesněného kopce nad Horními Vlčicemi, ale z jeho úbočí. Kromě toho je podobných ostrožen na kopci několik a hrádek je skutečně malý. Pro příznivce chození terénem mimo cesty se nabízí alternativní přístup oproti výše uvedenému. Ve Vlčicích odbočte u kapličky doleva (přicházíte-li od Pilníkova) a pokračujte

Jan Kořán, 29.8. 2006

Honí Vlčice hrad
    Hrádek byl objeven v roce 1974 při přírodovědeckém průzkumu.Pravé jméno se nedochovalo ani v místním názvosloví. Lokalita je složená ze dvou slepencových skal a malé plošinky o velikosti asi 40m2.Na východní straně ji odděluje příkop. V roce 1977 byl proveden archeologický průzkum a hrádek datován do 2.pol.13. stol.Měl strážný charakter a byl zřejmě jedním z článků švábenického fortifikačního systému. Zanikl zřejmě konce 13.stol.
    Markéta Maierová,Tomáš Šimůnek(SPZHK), čerpáno z Hrady,zámky a tvrze v Čechách,na Moravě a ve Slezsku, 25.3. 2004

Trutnov  (TU)