Hrady.cz
Zaniklá tvrz, tzv. Králův dvůr, kterou dal postavit Václav IV. v 2. pol. 14. stol. Dvůr byl obýván českými králi v l. 1383–1484. Poté byl v soukromém majetku a majitelé se často střídali. R. 1689 vyhořel, ale byl opraven. R. 1899 objekt koupila Živnobanka, která ho r. 1902 při asanaci celý zbořila.
Hlavní obrázek místa
Pohled na Prašnou bránu a Obecní dům, jenž byl částečně postaven na ploše zbořeného Královského dvora
© Jan P. Štěpánek 07/2007
Graficke pismenko Pod Obecním domem na Náměstí republiky se dříve nacházel (lehce opevněný) spíše reprezentativní 'hrádek' obývaný českými králi (1383-1484). Místo poté mnohokrát přestavěno a definitivně zničeno roku 1902. Malá část jeho základů se zachovala pod dlažbou okolních ulic.

Králův dvůr - sídlo českých králů na Starém Městě
    Dnes prostor pod Obecním domem v Praze koncem 14. století využit pro stavbu sídla českých králů. Prve zde bydlel Václav IV (rok 1483). Na dalších sto let se tento lehce opevněný objekt (někdy označovaný jako hrad) při městských hradbách (a bráně směr Kutná hora) stal královským sídlem na místo Pražského hradu. Až Vladislav Jagelonský se přestěhoval zpět na Hrad. Poté jeho části sloužily jako seminář, kadetní škola nebo je využíval vojenský erár.

Mass, Turyna Petr, 4.1. 2004
    Pravděpodobně koncem 70. let 14. století začal Václav IV. budovat své nové sídlo na Starém Městě, takzvaný Králův dvůr. Již v r. 1383 byl Králův dvůr (nebo alespoň jeho část) v takovém stavu, že se sem mohl Václav IV. přestěhovat. Objekt stál na místě dnešního Obecního domu hl. města Prahy a částečně zasahoval i do jeho okolí. Na části jeho pozemků byl předtím dům Těmy z Koldic, který Václav IV. odkoupil. Po husitské revoluci se Králův dvůr stal

Hrady, zámky a tvrze v Čechách na Moravě a ve Slezsku, 22.1. 2004

zaniklý