Hrady.cz
R. 1372 vznikla ve vsi tvrz, která r. 1717 podlehla přestavbě na barokní zámek. V pol. 19. st. byl novogoticky upraven. Po r. 1945 byl využíván MNV pro kulturní účely. R. 1951 byla stavba jako zřícenina zbořena. Dnes zůstaly pouze zbytky zříceniny.
část bývalého průčelí zámku od zahrady
© Jan P. Štěpánek 05/2011
Graficke pismenko Rychle chátrající zříceniny zámku v Maříži leží v zanedbaném a opuštěném parku na východním konci obce. Při pohledu na poměrně málo zachovalé zbytky zámku se ani nechce věřit, že po druhé světové válce byl ještě několik let využíván jako kulturní zařízení. Osudným se mu však stalo poválečné vystěhování obyvatel a zřízení pohraničního pásma. Podle informací tu zůstala jen jedna cikánská rodina a pár starších lidí. Do vesnice se tak vrátil život až po změnách po roce 1989. Dodnes však jsou v ostrém kontrastu polozbořené domy s těmi nově zrekonstruovanými. Díky tomu má vesnice své zvláštní kouzlo. Na místě zámku stávala původně starší tvrz, která stála pro ...

historie

Původní tvrz na místě zámku se uvádí s jistotou v roce 1372, kdy patřila Oldřichovi a Ješkovi z Olešné. Od roku 1494 patřila rodu Řečických. Roku 1717 byla přestavěna Matyášem Jindřichem Butzem z Rolsberka na barokní zámek, čímž došlo i k parkovým úpravám a srovnání příkopů a původní situace. Zámek pak stál ještě po druhé světové válce, byl ještě využívám pro kulturní účely, ale v padesátých letech už byl zříceninou.
    Zámek Maříž trochu jinak - opravy k úvodnímu článku, resp. popisu
    V článku je nesprávně uvedeno, že ze zámku zůstala "jeho nejmladší západní část", správně je právě že nejstarší část zámku - nejstarším jádrem tohoto dílu je patrně podélně dvojtraktová část - 17,5m x 12m, která byla zpola podsklepena dvojicí sklepů zaklenutých snad ještě renesančními valenými klenbami s výsečemi (pozůstatek původní tvrze?), zbylá část traktu je barokní (bez udání zdroje se hovoří o přestavbě v r. 1717). Plán této

Zaniklé hrady, zámky a tvrze Čech,J.Úlovec,Libri 2000, Zaniklé hrady ,zámky a tvrze Moravy a Slezska,F.Musil,M.Plaček,Libri 2003, Zaniklé obce a objekty 2007 Jaroslav Špiroch , 28.2. 2017

Jindřichův Hradec  (JH)
    Slavonice