Hrady.cz
Hrad v severozápadním rohu opevnění královského města vznikl zřejmě při jeho vysazení ve 13. stol. Od 15. stol. je majetkem města, většinu areálu využil roku 1720 měšťanský pivovar. Zachovalý hlavní palác rekonstruován 2007–2011 na multifunkční kongresové a turistické centrum českého vinařství.
Graficke pismenko Pozůstatky někdejšího hradu se nacházejí v severozápadní části historického města, mezi Tyršovým náměstím (odtud je zřízen nový vstup) a ulicí Na valech.

Hrad v Litoměřicích
    Královský hrad se stal součástí opevnění města, vysazeného na návrší mezi Labem a Pokratickým potokem někdy počátkem 20. let 13. století na místě části osad, které vytvářely aglomeraci kolem staršího hradiště na dnešním Dómském pahorku. K severozápadnímu nároží městského opevnění ho pravděpodobně nechal přiložit Přemysl Otakar II. Jednalo se zřejmě o kastel, oblíbený při stavbách městských hradů v době vlády tohoto panovníka (viz např. Písek

Ivan Grisa, dle T. Durdík: Ilustrovaná encyklopedie českých hradů, Libri 2000, 24.3. 2011

Litoměřice  (LT)