Hrady.cz
Hrad vybudován počátkem 14. stol. V r. 1365 byl majitelem Vlk z Dobrotic, po jeho smrti byl prodán Ctiboru z Cimburka, jeho rod držel hrad až do r. 1437. Koncem 70. let 15. stol. rozbořila hrad vojska uherského krále Matyáše, nebyl již obnoven.
© Luděk Vláčil 04/2016
Graficke pismenko Hrad Křídlo stával nad vsí Chomýží; svůj název odvozoval od vysunutého křídla protáhlé hory Barvínku, která střežila vstup do údolí Rusavy. I když prvou zprávu o hradě máme až z r. 1365, byl podle stavebních dispozic vybudován asi počátkem 14. století. V r. 1365 postoupil Vlk z Dobrotic, syn Záviše z Dobrotic, hrad Křídlo spolu s třetinou Chomýže, částí Chlumečného a polovinou Rymic Vilémovi z Kunštátu. Po jeho smrti (1374) prodal poručník nezletilých dětí Heralt z Kunštátu hrad Ctiboru z Cimburka, který se pak psal i z Křídla; jeho rod držel hrad až do r. 1437. V l. 1437 – 1460 jej vlastnili Herburt a Leonart ...

historie

Nedávnými archeologickými výzkumy byla částečně odkryta a zafixována vstupní brána do hradu včetně osazení nalezené levé (východní) patky vnitřního portálu Druhá patka byla bohužel neznámými návštěvníky zcizena. Výzkumem byla rovněž odkryta vlčí jáma kolébkového padacího mostu, ta byla po skončení výzkumu opět zakryta. V baštovitém výběžku na severozápadě předhradí byl výzkumem odhalen pozůstatek pětiboké bašty či věže. Aktuálním úkolem je

Zlínský kraj
     Kroměříž  (KM)