Hrady.cz
Pozůstatky vsi vzniklé za vlády Přemysla Otakara II. západně od Slavonic. Na tomtéž místě zřejmě o století dříve zanikla slovanská osada. Pfaffenschlag vypálili husité, nikdy nebyl obnoven. Objeven 1958 a v následujících letech vykopán.
Zaniklá vesnice Pfaffenschlag
Graficke pismenko V lese mezi Slavonicemi a Starým Městem pod Landštejnem byly objeveny a postupně odkryty zbytky středověké vesnice Pfaffenschlag, které jsou volně přístupné po červené značce ze Slavonic nebo 200 metrů dlouhou cestou ze silnice Slavonice – Stálkov.
Jiří Cukr, 3.1. 2004

historie

Toto místo bylo pravděpodobně osídleno již Slovany, ale původní sídliště zaniklo někdy v průběhu 12. století. Slavonický farář na jeho místě na konci 13. století nechal postavit novou kolonizační vesnici, která byla nazvána Pfaffenschlag. Osada však nepřežila dobu husitských válek. Současný rybník pochází až z roku 1483, kdy ves již padesát let neexistovala. Vesnice se skládala z více jak deseti usedlostí, které byly uspořádány ve dvou

Poklad v Máselnicové studánce
    V pověsti se praví, že Pfaffenschlag rozbořili Švédové za třicetileté války. Když se vojska blížila k vesnici, obyvatelé se rozhodli všechny své peníze a cennosti vůbec před Švédy schovat. Pak ať si zatracení žoldáci hledají, kde chtějí – poznají, že vesničané jsou chudí, a tak potáhnou dál, domnívali se obyvatelé. Sebrali tedy všechny zlaťáky, groše, korálky, prstýnky, křížky i perličky, co jich kde bylo, nasypali je do máselnice ( a představte

Jiřina Doležalová, Tajemné stezky. Jižní Čechy. 2003, 3.1. 2004

nepatrné zbytky zdí