Hrady.cz
Za husitských válek zaniklý benediktinský klášter z roku 999 nazývaný také Ostrovní. Klášter byl založen knížetem Boleslavem II., který sem uvedl mnichy z Dolního Altaichu v Bavorsku.
Source soubor nebyl vytvoren! Hlavní obrázek místa Hlavní obrázek místa Hlavní obrázek místa
Graficke pismenko Ze silnice od kostela sv. Kiliána základy zdí v horní části ostrova příliš přehledné nejsou. Autem či na kole je šikovné vyjet přes Hradištko na kopec mezi řekami. Po projetí na konec chatové osady projdete lesem doleva ke srázu, odkud jsou pozůstatky kláštera jako na dlani.
3.1. 2004

Ostrov sv. Kiliána
    Původní benediktinský klášter z roku 999 natývaný také Ostrovní, nebo Na ostrově. Klášter byl založen knížetem Boleslavem II., který sem uvedl mnichy z Dolního Altaichu v Bavorsku. Klášter se časem stal vlastníkem mnoha okolních obcí a tak získal velkou moc nad svým okolím. Stávala zde románská trojlodní bazilika sv. Jana Křtitele se třemi apsidami, jejíž dvouvěžové průčelí bylo postaveno ve 12. století. U baziliky byla postavena budova

klášter
    nepatrné zbytky zdí