Hrady.cz
Zámek byl postaven Valdštejny v 16. stol. na místě starší tvrze. Mezi lety 1730–37 byl hrabaty z Morzinů barokně přestavěn. Dnes je zde informační středisko, měst. knihovna a kanceláře tech. služeb. První patro je užíváno ke kulturním akcím.
Zámek
Letecký snímek z jihovýchodu
2003 ©Josef Svoboda
Graficke pismenko Zámek se nachází při horní části náměstí, hned vedle autobusového nádraží.
Zámek není určen k prohlídkám. Sídlí zde knihovna, informační středisko (PO-PÁ 10 -18 hodin, SO 9 -12 hodin), loutkové divadlo a kulturní středisko.
10.5. 2006

Historie a současnost
    Zámek, který byl postaven v 16. století Valdštejny na místě tvrze z konce 13. století. Barokně byl přestavěn mezi lety 1730 – 1737 hrabaty z Morzinů a později se dočkal také dalších úprav. Zámek je trojkřídlý, patrový, boční křídlo při náměstí je zvýrazněno mansardovou střechou a členitější barokní fasádou. V přízemí jsou křížové hřebínkové a valené klenby s výsečemi. Volná rekonstrukce původní tvrze zhotovená podle popisu Augustina Sedláčka a

Oficiální stránky města Lomnice nad Popelkou (www.lomnicenadpopelkou.cz), 1.1. 2004
    První písemná zpráva o Lomnici nad Popelkou je z r. 1308, kdy ji držel Albert z Valdštejna. před r. 1397 se Lomnice dostala do držení Košíků z Rožďalovic a z Lomnice, z nichž Jan Košík se zde připomíná v l. 1397 – 1422. Protože patřil k odpůrcům krále Václava IV., dobyl Lomnici králův hejtman Hynek Jablonský v r. 1417, ale nakonec byla Janu Košíkovi udělena milost. Při dobývání Lomnice se poprvé uvádí zdejší tvrz. Z dalších majitelů se r. 1462

Hrady, zámky a tvrze v Čechách na Moravě a ve Slezsku - Východní Čechy, 15.1. 2005

tvrz přestavěná na zámek