Hrady.cz
Gotickou tvrz dal přestavět Linhart Štampach r. 1581 na pozdně renesanční zámek. Šlo o jednopatrovou budovu se dvěma křídly, bohatě členěným arkýřem, s arkádami a římsami. Na zdech bývala sgrafita. Ahníkov byl určen k zániku díky těžbě uhlí.
Zámek Ahníkov před demolicí
Graficke pismenko V místě, kde stával pozdně renesanční zámek je již jen vytěžený prostor lomu Merkur. Před demolicí byly z budovy zámku byly sejmuty všechny významné architektonické prvky, očíslovány a uloženy do areálu chomutovského Podkrušnohorského zooparku, kde čekají na další využití.
28.12. 2003

historie

Zakladatelem Ahníkova byl s velkou pravděpodobností syn Milhosta Mašťovského Ahník nebo též Ahně, který je doložen v l. 1196 – 1239. Kdy a kým byla postavena zdejší tvrz, není známo, ale je pravděpodobné, že již od 14. století zde sídlili manové hradu Hasištejna. Koncem 15. století vlastnil Ahníkov Mikuláš Chlup a po něm jeho dcery, od r. 1531 Petr Velemyský z Velemyšlevsi, r. 1567 Vít z Hertenberku. Bohuslav Felix z Lobkovic, pán na

Hrady, zámky a tvrze v Čechách na Moravě a ve Slezsku, Severní Čechy, 28.12. 2003

tvrz přestavěná na zámek