Hlavní akropole
zbytky dávných budov
Graficke pismenko Hradiště ležící vysoko nad řekou Vltavou naproti Zbraslavi je nejrozsáhlejší (170 ha) u nás. S pomocí plánku si dokážete představit jeho organizaci. Hradiště najdete po obou stranách hlubokého břežanského údolí, vede sem žlutá značka. Při procházení vás zajisté osloví monumentalita tohoto dávného sídla. Neustále potkáváte tuny a tuny kamení v jednotlivých obranných valech. Informační tabulky vás upozorní na umístění a bývalý vzhled bran a různých staveb. Rozhodně doporučuji navštívit, i když možná raději na podzim či na jaře. Některé pozůstatky bohužel začínají mizet pod náletovou zelení a plevelem.

turistické

Toto historicky zásadní místo považují někteří badatelé za Marobudovo sídlo zvané Marobudum a v 17. a 18. století byl na Závist dokonce lokalizován legendární Kazín. Na mapě z Čech r. 1619 tu čteme označení Khassin a na další z r. 1712 Kasin.
    Jaroslav Herout, Naše stavební památky, 7.1. 2004

historie

Původně pravěká soustava pevností, obývaná již od 3. tisíciletí př. n. l. Během 5.-1. stol. př. n. l. silně opevněné mocenské středisko Keltů. Ve 4. - 5. stol. bylo zbudováno první keltské hradiště se svatyní na akropoli, později ještě více rozšiřováno. Poté nastává příchod Slovanů a podle archeologických nálezů bylo místo trvale obydleno až do 10. stol.
    Mass, Turyna Petr ; Jaroslav Herout, Naše stavební památky, 12.1. 2004
    Keltové dosáhli svého vrcholného rozvoje ve 2. století př. n. l., razí mince, kovají zbraně a tvoří šperky. Vznikají i mohutná opevněná hradiště (oppida), Závist na Zbraslavi, Hrazany, Zvíkov a kultovní místa, Mšecké Žehrovice a Kounov u Rakovníka. Mezi nevýznamnější památky patří bezesporu Závist nad Zbraslaví, jedno z největších keltských hradišť ve střední Evropě a kounovské kamenné řady, ve střední Evropě svého druhu jediné a jedinečné,

hradiště
     Praha-západ  (PZ)