Hrady.cz
Oválné tvrziště na okraji prostředního ze tří rybníčků. První zmínka je z r.1396, kdy je zde uváděn Čeněk ze Zátluk. Jediná zmínka o tvrzi je z r.1496, kdy se uvádí jako pustá. Zanikla pravděpodobně za neklidných dob Jiřího z Poděbrad. Na tvrzišti se dochovala zídka z nasucho kladených kamenů.
Pohled na tvrziště
Graficke pismenko Zhruba 250m jižně pod silnicí Dvůr Králové – Miletín se v lese nedaleko od zeleně značené turistické cesty nachází prostřední ze tří rybníčků. Tento, včetně příkopu na západní straně, tvoří vodní opevnění tvrze Zátluky. Z té se dochovalo okrouhlé tvrziště s částečně zachovalým kamenným obezděním. Lokalita nacházející se v městských lesích byla však v nedávné době nenávratně poškozena razantními terénními úpravami pro výstavbu altánu a vedení přístupu k němu. Město Dvůr Králové na informační tabuli deklaruje, že upravuje okolí pro rekreační účely. Osobně bych si přál, aby příslušní úředníci nepřistupovali v budoucnu k podobným případům ...
M. Merkl 2003, 27.12. 2003

historie

První zmínka o vsi Zátlukách je z roku 1396, kdy je uveden jako majitel Čeněk ze Zátluk. V roce 1496 se v uvádějí v zemských deskách Zátluky, jako pustá tvrz se dvorem, které patří k panství Ples. Jde o jedinou přímou zmínku o zdejší tvrzi. V roce 1526 už se mluví pouze o lesích v Zátlukách. Je více než pravděpodobné, že tvrz zanikla v bouřlivé době vlády Jiříka z Poděbrad.
    Petr Nožička, čerpáno z:Kol.: Hrady, zámky a tvrze v Čechách, na Moravě a ve Slezsku VI., Východní Čechy, Nakladatelství Svoboda, Praha 1989, Kol. autorů: Encyklopedie českých tvrzí II, Argo 2000, 28.4. 2011