Hrady.cz
Na místě gotického hradu již v 10. st. stálo slovanské hradiště s tržištěm. Stalo se centrem Přemyslovců, pobývala zde i královna Eliška Rejčka. V 15. st. byl hrad zbořen. Na jeho místě se nachází městská zástavba se zachovanou částí okrouhlé věže.
Hradec Králové
Purkrabský dům a kostel sv. Jana Nepomuckého od severozápadu
2003 ©Michal Merkl
Graficke pismenko V Hradci Králové se z původního, v první polovině 13. století vystavěného, hradu dochovala pouze část okrouhlé věže. Hrad, na kterém několik let žila i královna Eliška Rejčka, zcela zanikl a na jeho místě se dnes nachází převážně městská zástavba.
R. 1586 byl v jeho areálu dostavěn purkrabský dům, nazývaný potom Nový hrad. V jeho sousedství později vznikl barokní kostel sv. Jana Nepomuckého a seminář.
K areálu se nejlépe dostanete z parku pod severní částí historického centra, který rámuje městský silniční okruh.
Stručně se o hradu zmiňuje Ilustrovaná encyklopedie českých hradů (T. Durdík,1999)
M. Merkl 2003, 28.12. 2003

Propadlé jeptišky
    Od dávných dob vyprávělo se po Hradci, že na starém hradě stával klášter, v němž žily jeptišky. Jednoho dne, když se lidé probudili a pohlédli na městský kopec, užasli překvapením. Kopec stál tu pustý, hrad zmizel a s ním i jeptišky, které v něm přebývaly. I nedovedli si Hradečtí událost vysvětliti jinak, nežli že se klášter propadl dovnitř kopce a že se nad ním země zasula. O propadlých jeptiškách zaznamenal jesuita Balbín tuto příhodu: Na

Josef Pavel, Pověsti českých hradů a zámků., 21.2. 2004