Hrady.cz
Zřícenina gotického hradu založeného pány z Krašova v r. 1232. V 15. stol. přistavěno rozsáhlé předhradí. Koncem 17. stol. barokně upraven na letní sídlo řeholníků. Po zrušení kláštera v r. 1785 byl hrad ponechán svému osudu.
© Luděk Pitter 10/2005
Graficke pismenko Zřícenina hradu Krašov zaujímá polohu v chráněné oblasti přírodního parku Hřešihlavy na skalnaté ostrožně nad vtokem Brodeslavského potoka do Berounky nedaleko vesničky Bohy a nebo Všehrdy, odtud je to po modré turistické na hrad 3,5 km. Nejblíže je vlaková stanice Kožlany (asi 12 km po modré).
Naprosto jedinečná zřícenina hradu, o kterou se stará místní průvodce a několik partiček lidí. Z hradu je perfektní výhled na údolí Berounky.
21.8. 2010

historie

Hrad založil před rokem 1232 Jetřich z rodu Hroznatovců. V držení pánů z Krašova zůstal až do poloviny 14. století. V 15. a na počátku 16. století jej drželi pánové z Kolovrat. V 16. století byl přestavěn v renesanční zámek. Od druhé poloviny 17. století se stal Krašov majetkem plaského kláštera, který ho pro své potřeby nechal barokně upravit. Po zrušení kláštera roku 1785 rychle zpustl. Okolo roku 1800 byl již zříceninou. V letech 1970–71

28.5. 2002
    Hrad Krašov stál na skalnatém ostrohu nad řekou Berounkou a Brodeslavským potokem. Původní strmý ostroh byl dvakrát překopán a tak vznikl prostor pro předhradí a vlastní hrad. Na předhradí bývala podle nových výzkumů zahrádka, lázeň, krčma, kovárna, pivovar, sladovna, cihelna a dva sklepy. Z předhradí se vcházelo padacím mostem nad hlubokým příkopem do brány vlastního hradu. Vedle brány stávalo obytné stavení, za ním vysoká okrouhlá věž, dosud v

Plzeň-sever  (PS)
    Bohy