Hrady.cz
Hrádek postaven Václavem IV. kolem r. 1380. V 17. stol. přestavěn na klášter a později na trestnici, 1901-1905 vše zbořeno a hradní skála byla odlámána.
Bývalý klášter bosáků u sv. Václava, v letech 1809-84 Svatováclavská trestnice
Graficke pismenko Hrádek již zcela zanikl, stával na dnes již také neexistující Břežské skále (velkolepá dominanta pražských břehů, která sahala od kostela sv. Václava na Zderaze až k řece - její celková výška byla okolo 20 m - rozervána při Pražské asanaci na konci 19. stol.) Dnes zbyl na místě pouze kostel sv. Václava na Zderaze, budovy okolní zástavby padly při asanaci taktéž. Zderaze kdysi bývala malá ves při jižním okraji Prahy, roku 1348 ji spolklo Nové Město.

turistické

Půdorys hradu měl obdélnou dispozici se zkoseným rohem na jihozápadě. Pravděpodobně ji tvořily dva palácové objekty. Přii severozápadním stála menší a při jihozápadním větší (šestipodlažní) obytná věž s cimbuřím. Tu Vilém Lorenc považuje za úzký komunikační trakt s eventuální otevřenou lodžií do dvora. Prvně zmíněný palác se v částech dochoval v pozdější Svatováclavské věznici až do jejího zboření. K této části přiléhala čtvercová věž. Celek

Hrady, zámky a tvrze v Čechách, na Moravě a ve Slezku, 21.12. 2003

historie

Hrad byl založen Vácavem IV. kolem roku 1380 jakož to jeho novoměstské sídlo. Poprvé zde měl pobývat roku 1399. Hrádek byl za husitských válek velmi poškozen, dále sloužil jako rezidence legáta besilejského koncilu. Poté dále pustl. Roku 1627 jej získal Řád bosých Augustiánů - kanovníků, kteří provedli zásadní přestavby. Začátkem 19. stol se bývalý hrádek stává součástí Svatováclavské trestnice. Vše končí Pražskou asanací, kdy byly budovy i se

Mass, 21.12. 2003

zaniklý
    Praha 2-Nové Město
    Další hrady
    V okolí 15km nebylo nalezeno nic, zkuste se podívat na mapu třeba bude něco jen o kousek dál.

Praha 2-Nové Město

města Praha 2-Nové Město.
    HistorieTaké Nové Město si zavedlo, snad v období husitské revoluce, znak. K tomu účelu se ovšem zejména v revoluční době vůbec nehodil obraz dosavadní novoměstské pečeti (hradební zeď s poloviční postavou Karla IV.), a proto si Novoměstští upravili znak zcela nově, a to v podobném tvaru jako znak Staroměstských. Na modrém štítě byla tu opět kvádrová hradební zeď se sedmi stínkami cimbuří a otevřenou branou s vytaženou mříží, vše ve stříbrné barvě. Nad zdí vyčnívaly dvě stříbrné kvádrové věže s jedním oknem, cimbuřím a střechou s makovicemi. Mezi věžemi stál ozbrojenec s mečem napřaženým k ráně v pravici a s kopím, na němž byl červenobílý praporec, v levici. Tohoto znamení se užívalo až do r. 1477. Také Novoměstští se totiž účastnili české pomoci císaři Fridrichovi III., který i jim zato polepšil městský znak, a to týmž způsobem jako Staroměstským. Změnil barvu štítu v červenou, podobně jako u Starého Města nahradil stříbrnou barvu zdi a věží zlatem, kromě cimbuří na zdi, přidal ozbrojenci štítek s císařským orlem a nad štít postavil helm s císařskou korunou, drženou tentokrát černými orly.