Přihlásit
Přihlášení na server

Dražická brána

není známo
Obec: Praha 1-Malá Strana (část) x)
ČR
Místo před staletími zaniklé najdete v okolí mezi ulicí Mosteckou a Letenskou na Malé Straně. Zde býval v předpolí Juditina mostu opevněný hrádek - vznikl na základě snah biskupa o vymanění se z přímého vlivu zeměpanské moci. Nyní je prostor z většiny hustě zastavěn domy. Měl i protějšek - opevněný bod kolem dnešního maltézského kostela P. Marie pod řetězem
Mass, Turyna Petr, 18.1. 2004

Byl sice zničen za husitských válek, ale dochovala se jedna z jeho gotických věží, kterou dnes naleznete ve dvoře domu U Tří zlatých zvonků (Mostecká 16.). Věž je nově opravena, dno věže sníženo téměř až k historické středověké úrovni. Velkou vzácností věžě jsou zachovalé erby, zdobené portály průjezdu a dokonce i fragmenty středověkých kreseb.
Mass, Turyna Petr, 4.1. 2004

Písemě je poprvé zmiňován kolem roku 1249, ale jeho výstavba zřejmě navazovala na stavbu již Juditina mostu a vznikl proto patrně někdy ve 2. polovině 12. století (uvádí se 1158), tedy asi tak jako johanitská komenda (naproti, dnes kostel Panny Marie pod řetězem) vystavěná v letech 1165 - 1182. Zásadně přestavěn a rozšířen byl za Jana IV. z Dražic, a další stavební úpravy pokračovaly i za Arnošta z Pardubicvíce informacívíce ...
Mass, 21.12. 2003

Zbytky románského hradu. Poprvé zmíněn r. 1249. Postaven díky snaze biskupa vymanit se z královské moci. Stavba navazovala na Juditin most. R. 1420 při bitvě o Malou Stranu byl vypálen a pobořen. Zachována brána a zbytky hradeb.