Hrady.cz
Trojkřídlý zámek byl vystavěn na místě starší tvrze po roce 1688. V první pol. 18. stol. byl přestavěn a v r. 1878 bylo upraveno průčelí s věží. Dnes je zámek v rekonstrukci.
Graficke pismenko Zámek najdete na jižním okraji Prahy v Kunraticích. Spolehlivě vás sem dopraví bus 114 a 165 z Kačerova (resp. Opatova), zastávka Předškolní.

Areál státního zámku byl využit i k natáčení filmu Van Helsing, dodnes za ním stojí dřevěná středověká vesnička. Dříve byl po léta využíván pro entomologické sbírky, dnes je však ve špatném až havarijním stavu (zejména hospodářské stavení zámku) Odhad nákladů na opravu šplhá až k 100 milionům Kč..

Změny na zámku
    21.1.2007 jsem se byl u zámku podívat a zjistil jsem dvě důležité věci: bočním vchodem se dostaneme do zámecké zahrady (pokud je brána odemčena) a odtud je přístup do Etymologického muzea. Ale důležitější je, že se budovy kolem zámku opravují, a součástí rekonstrukce je i oprava zámku. Rekonstrukce je v různých fázích stavby, ale alespoň že tak. Ilustrační foto v galerii.
    Michal Škvor, 21.1. 2007

Stručná historie zámku
    Na místu bývalé středověké tvrze byl v roce 1688 postaven trojkřídlý zámek. Ten byl znovu přestavěn v první polovině 18. století a v roce 1878 bylo upraveno průčelí s věží, vrcholná barokní přestavba. Z rokokové přestavby se zachovala pěkná štuková výzdoba a interiér kaple. Při poslední úpravě v roce 1959 bylo bohužel odstraněno krásné dvouramenné schodiště z poloviny 19. století pro potřeby entomologického oddělení Národního muzea. Zámek s

Mass, Turyna Petr, 20.12. 2003
    Na kunratickém katastrálním území nacházíme od 13. století dvě vesnice, Kunratice a Paběnice. Zatímco zpráva z r. 1212 uvádí Víta z Paběnic, jméno druhé vsi je v písemných pramenech zmíněno teprve k r. 1287, kdy byl jejich prvním známým majitelem jakýsi Bozděch. K r. 1336 je zachována první zmínka o kunratické tvrzi. Brzy se však Kunratice dostaly do majetku Olbramoviců a jejich vlastníkem byl Frenclin a po něm jeho bratr Prokop, zvaný také

Hrady, zámky a tvrze v Čechách na Moravě a ve Slezsku, 22.1. 2004

Praha 4-Kunratice