zámek Zábřeh

Ostrava - Zábřeh
Zámek byl přestavěn na konci 16. stol. ze starší tvrze. Ve 2. pol. 17.stol. byl zámek přestavěn v barokním slohu. R. 2005 zámek získal nový majitel, který zámek zrekonstruoval a dnes slouží jako historický hotel a domácí pivovar s pivnicí.
Pohled na jihovýchodní vstupní trakt zámku v době probíhající rekonstrukce
Graficke pismenko Zámek v Ostravě - Zábřehu, není příliš znám, ani nemůže být srovnáván s jinými šlechtickými skvosty v okolí, avšak znalci a odborníky je vysoce ceněn. Původní tvrz na tomto místě, nad pravým břehem Zábřežského potoka, stávala patrně již ve 14. století. V 16. století byla stará tvrz přestavěna v renesanční zámek, který byl ve 2. polovině 17. století zbarokizován a přestavěn do podoby dvoukřídlé budovy. Později k zámku přibylo ještě přízemní hospodářské křídlo, čímž zámek nabyl trojkřídlé dispozice s malým dvorem. V 70. letech 20. stol. byl zámek nevhodně modernizován. Od počátku 90. let 20. stol. nebyl využíván a rychle chátral. ...

Zábřeh nad Odrou -zámek
    První zmínka o obci je z roku 1288, kdy byla lénem olomouckého biskupství. Původní tvrz byla vybudována patrně ve 14. století, ale poprvé je písemně připomínána až r. 1529. Na konci 16.stol. byla starší tvrz přebudována na renesanční zámek. Ve 2. polovině 17. století zbarokizován a nabyl podoby dvoukřídlé jednopatrové budovy, kryté mansardovou střechou. Necitlivými úpravami v letech 1975 - 1976 ztratil slohový charakter včetně mansardové

Jan P. Štěpánek, Města a městečka v Čechách na Moravě a ve Slezsku (K.Kuča, Libri), Spurný, F. a kol.:Hrady,zámky a tvrze v Čechách, na Moravě A ve Slezsku,díl II., 19.12. 2003

Časová osa

První zmínka o tvrzi