Hrady.cz
Barokní kostel, původně gotický (13. stol.), přestavěn v pozdně barokním stylu v l. 1730-34, přestavbu zadal Jan Arnošt Václav z Goltze, architektem byl zřejmě Václav Špaček. Interiér s bohatou sochařskou i malířskou výzdobou. V 2. pol. 20. stol. rekonstrukce kostela (objeveny fresky ze 14. stol.).
Graficke pismenko Kostel v Praze - Kunraticích je snadno dostupný pomocí MHD (busy 114 či 165). Původně raně gotický, na poč. 18. stol. barokně přestavěný kostel stojí poblíž kunratického zámku. Kostelní loď je kruhová centrála, nad ní se zvedá kupole s lucernou. Nad obdélnou předsíňkou je altánová hranolová zvonička. Klenby kostela pokrývá barokní fresková výzdoba.

historie

O farním kostele v Kunraticích se v písemných pramenech objevuje první zmínka roku 1352. Gotický kostelík byl postaven patrně koncem 13. století, původně jej obklopoval hřbitov (později zrušen). Po roce 1620 zdejší fara zanikla. Na špatný stav kostela, způsobený patrně také vlivem třicetileté války, je upozorňováno roku 1665 zprávou Maxmiliána Lva Malovce z Malovic, zapsanou v zemských deskách. Od roku 1721 byl majitelem panství Jan Arnošt

E.H. podle Přecechtělová Andrea. Kostel svatého Jakuba Většího v Kunraticích [online]. 2006 [cit. 2012-12-09]. Bakalářská práce. Masarykova univerzita, Filozofická fakulta; www.farnostkunratice.cz, 9.12. 2012
    Autor přestavby je Václav Špaček
    Tímto kostelem se blíže zabývají zejména práce někdejšího kunratického kronikáře Zdeňka Zemana, který na prohlubování znalosti historie obce Kunratic stále pracuje. V poslední době však můžeme upozornit na diplomovou práci, jež napsala Mgr. Andrea Přecechtělová, která se věnovala především barokní přestavbě kostela sv. Jakuba v práci nazvané ,,Kostel svatého Jakuba Většího v Kunraticích,,. Jak práce prokazuje, v literatuře tradovaný Tomáš

Sv. Jakub Starší (Větší, syn Zebedeův, apoštol) – historie, legendy, atributy

popis

Původní gotický kostelík (13. stol.) se skládal z obdélného presbytáře (dnešní sakristie), na který navazovala obdélná loď v šíři dnešního presbytáře. Z původního gotické stavby se zachovalo zdivo presbytáře 5 x 4,6 m a východní část lodi v celé šíři 6,5 m. Původní gotická loď byla již před barokní přestavbou prodloužena, patrně z důvodu nepostačující kapacity kostela, toto zdivo bylo použito jako základy podkruchtí. Dnešní barokní kostel je

E.H. podle Přecechtělová Andrea. Kostel svatého Jakuba Většího v Kunraticích [online]. 2006 [cit. 2012-12-09]. Bakalářská práce. Masarykova univerzita, Filozofická fakulta, 9.12. 2012

Praha 4-Kunratice