Hrady.cz
Středověká vodní tvrz ze 14. stol., označována též jako hrad, ve 2. pol. 16. stol. přestavěna na čtyřkřídlý renesanční zámek. Roku 1785 přeměn v pivovar. Zámek byl v 80. letech 20. stol. do základů stržen. Dochován jen krátký úsek valů a rybník.
Zámek od severozápadu nedlouho před demolicí
foto R. Keprt
Graficke pismenko Objekt stál asi 8 km jihovýchodně od Opavy. Z bývalého hradu a zámku se dnes zachovaly již jen nepatrné náznaky v terénu.Dnešní náhon sloužil jako vodní příkop.Lze vytušit i tvary rybníků zesilujících opevnění.To je vše co zůstalo z důležitých míst řádu německých rytířů. ddd
15.12. 2003

Zámek Štítina
    Tvrz jménem Štítina se poprvé uvádí r.1337,podhradní osada se jmenuje Troubky.Až později se název tvrze přenesl i na ves.O stavebním vývoji tvrze se z pramenů nelze až do 17.stol. více dovědět.Postupně však převládá označení hrad.Snad za Mikuláše Tvorkovského z Kravař(1582-1599) byla tvrz rozšířena a upravena v renesančním stylu.Objekt čtvercového půdorysu však byl i nadále dobře opevněným panským sídlem.Ještě v r.1645 v něm byla umístěna

Spurný,F. a kol. :Hrady, zámky a tvrze v Čechách, na Moravě a ve Slezsku, díl II., Severní Morava, 15.12. 2003
    Zámek Štítina
    Tvrz byla ve 2. pol. 16. stol. přestavěna na čtyřkřídlý renesanční zámek, obklopený vodním příkopem. Roku 1785 pak vrchnost zámek přeměnila na pivovar, takže pozbyl charakter panského sídla. Zchátralá budova zámku byla ke konci minulého století stržena.

zaniklý
     Opava  (OP)