Hrady.cz
Tvrz se prvně zmiňuje r. 1395 v majetku Bořka z Dohalic, r. 1440 v majetku Prokopa Dohalského. R. 1659 prodána Janem ml. Dohalským jako zpustlá. Václav Záruba z Hustířan tvrz r. 1667 přestavěl. V průběhu 2. pol. 18. stol. byla připojena k panství Sadová. R. 1825 byla zbořena a přestavěna na sýpku.
Graficke pismenko Když r.1659 prodával Jan mladší Dohalský z Dohalic tvrz, která dala jeho rodu jméno, byl pořízen tento její popis: „ Sídlo starožitné, od země vzhůru na díle od kamene a svrchu též na díle ode dřeva vystavené, ale hrubě zpustlé, střechy byly něco cihlami a ostatek šindelem přikryty, hrubě chatrné. Dole byly tři neb čtyři suché sklepy, komory, kuchyně, pod zemí sklep plný vody, nahoře tři světnice a čtyři komory, ostatek pustý. Okolo tvrze byl příkop vodou naplněný a za kuchyní vinopalna.“ Tvrz existovala pravděpodobně již ve druhé půli 14. století. Z této doby se dochovalo zdivo paláce do výše prvního patra. Zmiňované dřevěné druhé patro bylo při barokní ...
Michal Merkl (2003), 18.12. 2003

historie

Tvrz byla postavena někdy v 2. polovině 14. století. Ves Dohalice se poprvé uvádí r. 1352, kdy byla v majetku Václava Dohalského z Dohalic. R. 1395 se ves i tvrz zmiňují v držení Bořka z Dohalic, r. 1414 v majetku Jarka z Dohalic. V l. 1440–1480 byl majitelem Prokop Dohalský, který statek značně rozšířil. Po jeho smrti se majetek rozdělil mezi jeho dva syny Václava a Mikuláše; tvrz připadla Mikulášovi. R. 1651 se stal majitelem tvrze Václav

Hradec Králové  (HK)
    Další tvrze