Hrady.cz
Zámek vznikl přestavbou starší tvrze někdy po roce 1763, kdy byl v majetku pražských arcibiskupů. Roku 1860 získávají zámek Ringhofferové a v rozmezí let 1875–80 jej přestavují dle stylu „normanské gotiky“.
Jižní průčelí
Graficke pismenko Dvacet kilometrů od jižních hranic Prahy (poblíž dnes známějšího zámku Štiřín) za pečlivě uzamčeným plotem prosvítá skrz stromoví bílá omítka pseudogotického zámku Kamenice. Dnes nepřístupný soukromý majetek stojí v jižní části obce při průmyslovém areálu. V anglickém parku který uvidíte při příchodu vás zaujme původně raně gotický kostelík sv. Františka Sefarínského a nápadný neogotický altánek, chybně považovaný za bývalou baštu vnějšího opevnění dávné tvrze. Samotný zámek je patrová budova, druhé patro tvoří pouze vyvýšená část středového rizalitu jižního průčelí. Výrazným prvkem je pak nad okolní stromy vystupující čtyřpatrová věž zakončená cimbuřím. K půl ...

Stručně k historii
    Tvrz v místech dnešního zámku je uváděna již k roku 1430. V polovině 16. století je uváděna jako pustá, aby byla roku 1559 za Pavla Žďárského z Lovče opět obnovena. V dalších letech často mění majitele a koncem 18. století je již nazývána zámkem. Začátkem 19. stol. Ringhofferové v Kamenici začínají průmyslově zpracovávat měď, vystavěna je válcovna plechů atd – základ současného podniku Strojmetal. Místní zámek získávají až r. 1860 a v rozmezí

Hrady, zámky a tvrze v Čechách na Moravě a ve Slezsku - Praha a okolí, 10.11. 2005
    Za první zmínku o této lokalitě bývá považováno jméno Ratmíra z Kamenice, zapsané k r. 1266, ale s větší pravděpodobností se k ní vztahují zápisy se jmény členů rodiny Podnávců, která sídlila na Jílovsku. K r. 1318 je jmenován Markvart z Chvatliny neboli z Kamenice, ale také Bohuslav z Kamenice se syny Mikulášem a Bohuslavem, jinde pak Bohuslav, František a Miloslav z Kamenice a ještě další, k r. 1322 jsou zmiňováni Mikuláš Podnávec z

Mass, Turyna Petr ; Hrady, zámky a tvrze v Čechách na Moravě a ve Slezsku - Praha a okolí, 29.12. 2005

Praha-východ  (PH)
    Kamenice