Hrady.cz
Zámek byl postaven Karlem Traugottem Skrbenským z Hříště na místě staršího barokního zámku, který nechal počátkem 19. stol. zbořit. Dnes budova slouží jako domov pro řeholnice.
Zámek sloužil církevnímu řádu, je dobře zachovalý.
10.12. 2003

turistické

Zámek Štemplovec, dnes charitní domov pro řeholnice, nechal postavit počátkem 19. stol. tehdejší majitel statku Karel Traugott Skrbenský z Hříště, na místě původního barokního zámku, který nechal zbořit. Při novém zámku byl založen park. Budova zámku má obdélníkový půdorys, je jednopatrová s dvoupatrovým rizalitem. V jeho těsné blízkosti se nachází poutní místo „Hůrka“. Pouť zde bývá vždy první neděli po 16. květnu.
    7.10. 2004

Štemplovec-zámek
    Ves se připomíná r. 1377.Ve druhé polovině 15.stol. zpustla.Znovu osazena v 60. letech 16.stol. R.1564 první zmínka o tvrzi v majetku Bruntálských z Vrbna.O tvrzi poslední zmínka r.1617, za třicetileté války zřejmě zpustla.Na jejím místě vystavěn v druhé pol. 17.stol. barokní zámek.Na poč. 19. stol. zámek zbořen a na jeho místě postaven zámek empírový, zhruba dnešního vzhledu.
    Spurný. F.:Hrady,zámky a tvrze v Čechách, na Moravě a ve Slezsku, 11.12. 2003

Kůň vykopl kalich na Hůrce u Štemplovce
    Poutní kapli na Hůrce u Štemplovce údajně založil rytíř Johann Anton Pino z Friedenthalu.Dle tradice byla postavena na místě rozbořeného pozemského pekla,které Bůh kdysi dovolil podstavit jedinému čertovi, když si ďábel usmyslil rozšířit svůj svět až na zemský povrch.Po zakokrhání kohouta však byla stavba rozmetána po celém okolí.Dodnes v okolí kaple uvidíme čedičové balvany, ty jsou však pozůstatky dávné sopečné činnosti.
    Poláškovi,J. a J.:Moravskoslezské pověsti, 11.12. 2003

Opava  (OP)