Hrady.cz
Socha byla umístěna nad peřejnatý úsek Vltavy r. 1722. R. 1890 restaurována, r. 1908 nahrazena novou sochou (Č. Vosmík). Po dokončení Slapské přehrady r. 1954 přesunuta na nové místo (původní zaplaveno). R. 2012 společností Willyteam na pův. místo pod vodou spuštěna nová socha sv. Jana (Petr Váňa).
Socha sv. Jana Nepomuckého
Původní socha sv. Jana, přenesená na nové místo pod přehradou

Sv. Jan Nepomucký – historie, legenda

Graficke pismenko Sv. Jan Nepomucký (či Johánek z Pomuku) (narozen přibl. r. 1340, † 20.3.1393) byl generální vikář pražského arcibiskupa a mučedník katolické církve. Narodil se někdy kolem r. 1340 v Pomuku, od r. 1369 působil v Praze jako veřejný notář, později jako oltářník a farář. V l. 1383–1387 studoval církevní právo na Padovské univerzitě, po návratu r. 1387 se stal kanovníkem u sv. Jiljí. R. 1389 se stal kanovníkem a advokátem vyšehradské kapituly. (Kanovník je kněz, příslušející ke katedrální kapitule / chrámu. Označuje kleriky žijící ve městech a vedoucí společný život podle řehole podobné řeholi mnišské). V září r. 1389 byl jmenován generálním ...

Po blahoslavení Jana Nepomuckého papežem Inocencem XIII. (31.5.1721) byla r. 1722 nad Vltavou poblíž Ferdinandova sloupu umístěna socha sv. Jana Nepomuckého. Od té doby se vžil pro velmi peřejnatý úsek Vltavy název Svatojánské proudy. R. 1890 byla původní socha restaurována, přesto musela být r. 1908 nahrazena novou, kterou dal zhotovit strahovský opat Method Zaoral u sochaře Čeňka Vosmíka. Torzo původní sochy bylo údajně zakopáno v řečišti,

Jiří Eliáš podle knihy Svatojánské proudy, E. Horáková - http://sochapodvodou.cz, 20.8. 2012

popis

Uctívání a atributy sv. Jana Nepomuckého: je uctíván jako mučedník zpovědního tajemství a patron Čech, kněží a zpovědníků, jezuitů, cestování, poutníků, šťastného návratu (proto jsou jeho sochy umístěny většinou na rozcestích a na mostech), lodníků, vorařů, mlynářů a všech vod. Atributy: Bývá zobrazován jako kanovník (kanovnický oděv se skládá z alby, rochety, sutany, štoly, biretu na hlavě a kanovnického pláštíku), s křížem, palmou a někdy s

socha, monument
     Praha-západ  (PZ)