Hrady.cz
Zřícenina gotického hradu – symbolický památník mistra Jana Husa. Ten zde pobýval a kázal v letech 1412–1414 po nuceném odchodu z Prahy. Po požáru v r. 1438 hrad zpustl a sloužil jen jako zdroj stavebního materiálu.
Pohled areálem hradu od západu k východu.
Graficke pismenko Nedaleko Sezimova Ústí u vesničky Červený Dvůr se nacházejí zakonzervované zříceniny Kozího Hrádku. Na tomto mítě pobýval Mistr Jan Hus v letech 1412–1414 poté co na něj byla v Praze uvalena klatba.
U Kozího hrádku je nově zrekonstruovaná lesní restaurace (nečekejte však oslnivý výběr vařených jídel) s dětským koutkem.
28.5. 2002

historie

Hrad stával na nízkém ostrohu obklopen nejspíš jen dřevěnými ploty; mezi nimi a hradem bývaly příkopy. Zachovaly se jen zbytky základových zdí, brány a obytné věže nepravidelného půdorysu. Původ hradu Kozího nebo též Kozího hrádku je historicky doložen písemnými prameny až v druhé polovině 14. století. V r. 1377 držel hrad maidburský purkrabí Jan mladší z Hardeka, který v r. 1391 prodal Kozí hrad s dvorem a vesnicemi Kravínem (dnes jen dvůr),

popis

Hrad je ukázkou rozvinuté formy hradu donjonového typu, kdy dominantní obytnou věž doplňují další provozní a hospodářské budovy. Do hradu se vstupovalo kulisovou bránou. Dispozice hradu byla dvojdílná. Po průjezdu obdélným branským stavením stála vlevo dlouhá hospodářská budova a naproti byla vyhloubena studna. Uprostřed vnitřního hradu stála samostaně obdéná obytná věž – donjon, k hradbě obíhající jádro pak byla zevnitř přistavěna další

Ivka (T. Durdík: Ilustrovaná encyklopedie českých hradů, Libri, Praha 2000), 10.1. 2009

WC, Občerstvení, Parkoviště, Suvenýry, Úschovna zavazadel, Úschovna kol, Samostatné prohlídky