Hrady.cz
Na místě zámku byla postavena cca v 2. pol. 13. stol. tvrz. Ve 14. stol. opevněna a rozšířena na hrad. V 60. l. 16. stol. přestavěn Šebestiánem Leskovcem na renesanční zámek. Po r. 1620 v majetku pražského arcibiskupství, r. 1948 zestátněn. Od r. 2011 postupně opravován, přístupný od 2.7.2013.
Graficke pismenko Seskupení renesančních zámeckých budov, které ukrývají původní hrad, najdeme na jižním okraji městečka Červená Řečice, jenž leží 11 kilometrů severně od středu Pelhřimova.
Jiří Cukr, 31.1. 2004

Otevření zámku pro veřejnost 2.7.2013
    Druhý červencový den roku 2013 byl pro veřejnost otevřen dlouho nepřístupný zámek Červená Řečice. Sídlo, který prochází postupnou rekonstrukcí, bude nadále veřejnosti přístupné v uvedených návštěvních hodinách.
    E.H., 24.6. 2013

historie

Řečické okolí patřilo od 12. století pražskému biskupství - v roce 1144 jej daroval Vladislav II. pražskému biskupovi Otovi. Není zcela jisté, kdy byla postavena tvrz - zřejmě pochází z 2. poloviny 13. století. Koncem 13. století byla tvrz opevněna proti nájezdům a od 2. pol. 14. stol. je již důsledně zmiňována jako hrad. Několikrát zde pobýval i arcibiskup Arnošt z Pardubic či Jan z Jenštejna (14. stol.). V roce 1415 arcibiskup Konrád z Vechty

Černé mše templářských přízraků
    Podle pověsti založili Řečici rytíři templářského řádu, kteří tu byli později popraveni. Ve sklepě zámku se zjevoval průvod popravených rytířů, kráčejících s hlavami pod paží. Každý rok o svátku Dušiček vycházejí z hladomorny řečického zámku všichni poprvení nešťastníci a jdou v průvodu vykonat temnou pobožnost na hřbitov. Vypráví se, že paní zdejšího zámku se jednou tajně zúčastnila této černé mše duchů v kostele, byla však odhalena a málem

Labyrintem tajemna aneb Průvodce po magických místech Československa,M.Stejskal, nakl.Paseka, Jaroslav Špiroch , 30.7. 2009

popis

Hrad vznikl v bažinaté krajině a jedinými obrannými prvky byly příkopy a valy, které jej obklopovaly. Ochrana byla umocněna rybníkem a především potom dvojicí mohutných zachovalých bašt na západě a menší hranolovou věží (hladomornou) na jihu. Zámek má šestiboký půdorys, dvě nádvoří, na fasádách lze spatřit zajímavá sgrafita a nad vchodem erb arcibiskupa Jana Bedřicha z Valdštejna. Budovy jsou renesančního charakteru, zbytkem hradu je válcová

Jiří Cukr, redakce hrady.cz (Za), 31.1. 2004
    Popis objektu
    Renesanční zámek v Červené Řečici prošel velmi složitým stavebním vývojem, což se projevilo i na jeho komplikované půdorysné dispozici. Dnešní areál, přestavěný z gotického hradu, má protáhle šestiúhelnou pravidelnou dispozici. Je tvořen celkem šesti na sebe navazujících budov, které tak vytvářejí dvě nádvoří. Hrad byl původně obklopen vodním příkopem, dodnes z části dochovaným, který byl napájen jednak z nedalekého rybníka a také okolním

Ondřej Drlík (ondrej.drlik@seznam.cz), 19.12. 2010

hrad přestavěný na zámek