Hrady.cz
Zaniklá tvrz. Samotná vesnice se prvně zmiňuje r. 1131. Z Dobřínska se píše r. 1278 Vícemil, po něm r. 1310 Mikuláš, poté r. 1367 klerik Pavel. Od r. 1358 byla ves připojena k templštejnskému panství. Pokud tvrz v té době jestě existovala, po sloučení panství byla opuštěna a zanikla.
Ostrožna s tvrzí nad zahrádkami
© Roman Řezáč 07/2004
Graficke pismenko Místo tvrze se nachází na úzkém hřebínku v ostrém záhybu Dobřínského potoka, na konci obce, nad poslední zahrádkou. Ani místní zahrádkáři netuší, že pár desítek metrů nad nimi se nacházelo pravděpodobné sídlo místních vladyků. Není se jim co divit, protože hustě porostlé a špatně přístupné místo nikdo nenavštěvuje. Ikdyž někdo ano, protože v místě jádra jsou stopy nedávného výkopu, asi 1 x 2 m širokého a 0.5 m hlubokého. O archeologické sondě není nic známo, proto se dá předpokládat, že jde výkop jiného účelu.

historie

Po Dobřínsku se píše Vícemil roku 1278, roku 1310 se uvádí Mikuláš. V roce 1367 potom klerik Pavel. Od roku 1358 je však ves již součástí panství patřící k Templštejnu. Místo je potřeba chápat zatím jako pravděpodobné, protože zde zatím neproběhl potvrzující archeologický výzkum. Podle vzhledu a utváření je však téměř jisté, že zde sídlo bylo. Od přístupové šíje je odděleno upravenou rozsedlinou, za níž následuje úzká plocha, sloužící patrně jen

Znojmo  (ZN)
    Další tvrze