Hrady.cz
Klášter vznikl postupným rozšiřováním areálu kolem kaple, postavené po roce 1735 na náklady Matěje Jindřicha Butze z Rolsbergu. Karmelitáni zde působili od roku 1908. Obnoven po roce 1990, kdy byl důkladně rekonstruován.
Pohled od severozápadu
2003 ©Jiří Cukr
Poutní kostel Panny Marie s klášterem karmelitánů nad Kostelním Vydřím stojí na vyvýšenině 3 kilometry severně od Dačic a Jindřichohradecku.
Jiří Cukr, 7.12. 2003

historie

Počátky poutního místa spadají na přelom 17. a 18. století. V roce 1694 koupil osadu Kostelní Vydří, která stála od roku 1305, císařský poštmistr baron Gerhard Jindřich Rutz z Rolsbergu. Ten nakázal roku 1709 postavit na vršku nad obcí kapli vysvěcenou páterem Karlem Felixem Slavatou, který sem věnoval i obraz Panny Marie Karmelské ( na hlavním oltáři ). Prvního rozšíření se kaple dočkala po dvaceti letech a v letech 1746 – 1752 přibyla budova

Kostelní Vydří, Karmelitánské nakladatelství, 1996, 7.12. 2003
    Klášter karmelitánů v Kostelním Vydří
    Karmelitánská tradice o založení a vývoji areálu v Kostelním Vydří se značně rozchází s informacemi v písemných pramenech. Ty zaznamenávají žádost majitele statku Kostelní Vydří Matěje Jindřicha z Rolsbergu o povolení stavby mariánské poutní kaple, datovanou 13. 6. 1735, opakovanou 27. 6. 1737. Konsistoř žádost prověřila a zjistila, že v místě se nacházel starý kamenný sloup s mariánskou plastikou, jíž se připisovala zázračná moc. Kaple podle

Ivan Grisa, dle D. Foltýn a kol.: Encyklopedie moravských a slezských klášterů, Libri 2005, 9.1. 2010

klášter
     Jindřichův Hradec  (JH)