Hrady.cz
Mikuláš Franchimont z Frankenfeldu r.1662 přestavěl tvrz na barokní zámek. V r.1822 byl Janem Václavem Kazimírem Deymem upraven empírově. Po r.1945 sídlil na zámku dětský domov, dnes prázdný.
Zámek v Nemyšli
Vlevo hlavní budova, vpravo stavba napodobující antický chrámek.
2003 ©Jiří Cukr
Graficke pismenko Severně od Chotovin na Táborsku leží v kraji zvaném Česká Sibiř obec Nemyšl s pěkným zámkem. Železniční zastávka v Sudoměřicích u Tábora je vzdálená zhruba 3 kilometry a vede sem od ní zeleně značená značka, která dále pokračuje do Mladé Vožice.
Jiří Cukr, 7.12. 2003

historie

Na místě dnešního zámku stála původně gotická tvrz postavená asi ve 14. Století; prvním vlastníkem osady se připomíná k roku 1373 Litvín z Nemyšle. V průběhu staletí se tu vystřídala řada majitelů ( např. pánové z Radejšína nebo z Talmberka ). Mikuláš Franchimont z Frankenfeldu, který Nemyšl získal v roce 1662, přistoupil k přestavbě tvrze na barokní zámek. V roce 1822 byl zámek Janem Václavem Kazimírem Deymem, jehož potomci zde sídlili do druhé

Rváč a dobrodruh z Nemyšle se stal umělcem
    Nejzajímavější osobností nemyšlské větve rodu Deymů ze Střítěže byl bezesporu Jan Josef (1752–1804). Do svých osmnácti let sloužil v rakouské armádě u jezdeckého kyrysnického pluku a patřil k nejveselejším a nejodvážnějším mužům tehdejší šlechtické mládeže. Jako šlechtic a důstojník holdoval soubojům a po jednom z nich, když se domníval, že jeho protivník je mrtev, uprchl ze země a uchýlil se do Holandska. Přijal občanské jméno Muller a pod ním

S použ.článku v MF-Dnes,autor pan František Kubů, historik Prachatického muzea; Jaroslav Špiroch , 4.8. 2009

popis

Zámek tvoří skupina tří samostatných objektů: - vlastní starý zámek je patrová, čtyřkřídlá budova s malým čtvercovým nádvořím (s renesančními arkádami), jejíž jedno křídlo je obráceno průčelím do parku. V místě styku dvou křídel stojí nad portikem válcová věž. V nynější podobě bez slohových znaků, některé části mají ráz gotizující. Empírová předsíň v západním průčelí, zámecká kaple P. Marie. - opodál zámku je barokní dvoukřídlé patrové

Hrady, zámky a tvrze v Čechách, na Moravě a ve Slezsku-Jižní Čechy,kolekt.aut.,nakl.Svoboda; České zámecké parky a jejich dřeviny,K.Hieke,SZN, Jaroslav Špiroch , 4.8. 2009

Tábor  (TA)
    Nemyšl