Hrady.cz
Poutní kostel na výrazném hřebeni nad Cizkrajovem, pocházející ze 17. století. Výrazně rozšířen počátkem 18. století, zrušen za Josefa II. Obnoven péčí faráře Josefa Springera ve II. polovině 19. století.
Kostel Montserrat u Slavonic – pohled od jihu
2003 ©Jiří Cukr
Graficke pismenko Mezi Slavonicemi a Dačicemi stojí na vyvýšeném zalesněném hřbetu zajímavá církevní stavba – kostel Montserrat. Přístupný je ze Slavonic do zelené ( 6 km ), která dále pokračuje přes osadu Mutná do Dačic. Nejbližší železniční zastávka je v Mutišově ( 2 km ), autem lze dojet téměř ke kostelu.
Jiří Cukr, 7.12. 2003

historie

Poutní kostel Panny Marie Bolestné stojí v nadmořské výšce 548 metrů nad mořem a původní tu stával již v 17. století. V letech 1712 až 1716 byl na místě starého kostelíka vystavěn nový rozměrnější barokní svatostánek, který byl cílem mnohých poutníků. Josefínské reformy ho zrušily a navíc byl ještě částečně asanován. Dočkal se však opravy – v letech 1858 až 1865 byl upraven v pseudorománském stylu. Tehdy také obdržel poněkud neobvyklé jméno,

Jindřichův Hradec  (JH)
    Cizkrajov