Hrady.cz
Zdaleka viditelné zbytky hradu, založeného snad Házmburky ve 14. st., poté v majetku Kaplířů ze Sulevic, r. 1422 obléhán husity. V 16. st. opuštěn, na poč. 17. st. uváděn jako pustý. Zachovány zbytky věžovitého paláce a opevnění.
Zřícenina od severozápadu
Graficke pismenko Zdaleka viditelné zbytky hradu Košťálova najdete nedaleko Lovosic na vysoké čedičové skále nad Třebenicemi. Je přístupný po zelené turistické značce a nebo neznačenou cestou ze vsi Košťálov či asfaltkou (zákaz vjezdu) z nedaleké Sutomi.
Filip Matoušek, 11.4. 2005

historie

Zdaleka viditelný hrad Košťálov, jehož zříceniny i dnes představují jednu z typických dominant Českého Středohoří, byl založen neznámým stavitelem (snad pány z Házmburka) někdy v průběhu 14. století, poprvé je však výslovně historickými prameny doložen až roku 1372. Za Kaplířů ze Sulevic byl roku 1422 obléhán husitským vojskem. Sídlem Kaplířů zůstal až do poloviny 16. století, kdy jej nahradila pohodlnější a lépe přístupná tvrz v původním

Zbytky hradu Koštálova, stojící na vrcholku příkré skály Českého středohoří, která je asi totožná s horou Přípkem, uvedenou v Kosmově kronice, působí dodnes impozantním dojmem. U vrcholku kopce je volné prostranství, kde se zřejmě rozkládal dolní hrad. V 19. století zde byl prováděn výzkum a nálezy byly předány do muzea v Třebenicích. V severovýchodním cípu byly nalezeny zbytky kuchyně (kachle, saze, nádobí), v severozápadní části nálezy zase

Hrady, zámky a tvrze v Čechách na Moravě a ve Slezsku - Severní Čechy, 7.3. 2006

Běla a Košál
    Běla si oblíbila muže jménem Košála, bohatého zemana, a pojala ho za manžela. Sídlili spolu na hradě Bílině, v žírném, úrodném kraji, jímž protékala bystrá říčka. Když jejich pozemky nestačily pro četná, množící se stáda, hledali sobě nové sídlo. Zalíbil se jim vrch nad údolím potoka Modly i vystavěly na něm nový, pevný hrad. A protože se jejich první hrad zval po Běle Bílina, dali svému novému sídlu jméno Košťálov (hrad Košálův). Když byly

Josef Pavel, Pověsti českých hradů a zámků, 2.9. 2002
    Hlídač pokladu
    Podle místní pověsti je na hradě ukryt poklad, který hlídá pes s ohnivýma očima. Je možno se k němu dostat jen na Květnou neděli. Jistý muž prý kdysi nalezl trhlinu ve skále, odehnal psa a nabral si peněz. Doma však shledal, že si nabral jen bezcenné střepiny, a do rána zemřel.
    Labyrintem tajemna (M.Stejskal), 14.1. 2005

Litoměřice  (LT)