Hrady.cz
Zaniklý hrad. Blíže neznámý hrádek přiřazován k nedalekým Ledvicům nebo Vémyslicům. Ledvice připomínány r. 1529 jako pusté. Pro bližší informace nezbytný archeologický výzkum.
Pohled z předhradí přes příkop na jádro
Graficke pismenko Hrádek se nachází asi 500m jihovýchodně od Vémyslic, v záhybu potoka, říká se mu Na skalce. Místo je dnes až na jádro hradu porostlé akáty a vysokou trávou a proto je hodně nezřetelné. V zimě však jeho reliéf dobře prosvítá na relativně krátké ostrožně mezi stromy. Hrádek je dvoudílný, přední část dlouhá asi 50 m není vydělena očekávaným příkopem, ale je schodovitě vyvýšena, asi o jeden metr. Od druhé části, jádra rozměrů 28 x 18 m, je oddělena asi 12 m širokým a asi 3 m hlubokým příkopem. Konec jádra je skalnatý a pod ním je ještě zdá se uměle upravená úzká terasa.

historie

Zatím není jasné, jestli bezejmenný hrádek náležel k Vémyslicím nebo k zaniklým Ledvicím. Část okolního území totiž příslušela k tišnovskému klášteru a část zůstala světská a právě proto není ani jisté, jestli místní rod z Vémyslic, počínaje Václavem roku 1298 a končící Ludvíkem 1359, sídlil na tomto hrádku nebo ne. Ledvice jsou připomínány pouze v roce 1529, už jako pusté místo.

Znojmo  (ZN)
    Další hrady