Hrady.cz
První zmínky z r. 1387 - hovoří se o vodní tvrzi. Hodičtí z Hodic přestavili tvrz v renesanční zámek. Po Bílé hoře byl zpustošený. Ferdinand Leopold jej opravil a vnitřní prostory opatřil barokní štukovou výzdobou. Od r. 1945 je zámek majetkem státu.
Graficke pismenko Obec Miroslav leží 28 km od Znojma, asi 1 km od silnice spojující Znojmo a Brno. V obci Miroslav si kromě mnoha dalších památek můžete prohlédnout zámek, který je dominantou obce. V současné době je v rekonstrukci, ale i tak stojí za vidění.
Zámek stojí na místě vodního hradu (tvrze), který byl podle pověstí založen na přelomu 9. a 10. století kněžnou Miroslavou. Podle jiných autorů postavili tvrz páni z Myslbořic asi polovině 14. stol. Z této gotické stavby je zachován příkop a část zdiva severní dvoupatrové části zámku. V 16.st. za pánů Valeckých z Mírova došlo k přestavbě tvrze na renesanční zámek. Dodnes se dochovala jen sklípková klenba v bývalé soudní síni.
30.11. 2003

historie

Páni z Miroslavi a z Myslibořic jsou doloženi od r. 1230, takže se dá předpokládat, že již tehdy měli v Miroslavi své sídlo. Vodní tvrz se poprvé připomíná v r. 1387, kdy Zikmund a Hartleb z Myslibořic předali Miroslav s tvrzí a několika vesnicemi hraběti Hanuši z Hardeku. Od konce 15. století do 60. let 16. století vlastnili Miroslav Valečtí z Mírova. Ti přestavěli v první polovině 16. století dosavadní tvrz v renesanční zámek. Je to poschoďová

Hrady, zámky a tvrze v Čechách na Moravě a ve Slezsku - Jižní Morava, 21.4. 2004

tvrz přestavěná na zámek