tvrz Horní Lhotice

Horní hrádek
Zaniklá tvrz, tzv. „Horní hrádek“ patřila pravděpodobně k Jakubovu. Přímé zmínky o tvrzi chybí. Na Jakubově je doložen místní vladycký rod, r. 1368 se zmiňuje Záviš, poslední z tohoto rodu. R. 1417 se odtud psal Jan Šelenberk, poté byla tvrz připojena ke Kralicím a nejpozději tehdy byla opuštěna.
celkový pohled od severozápadu
Graficke pismenko O existenci obou hrádků na katastru Horních Lhotic se písemné prameny nezmiňují. Tzv. Horní hrádek zřejmě ani nepatřil ke Lhoticím ale spíše k sousednímu Jakubovu. Od náhorní plošiny se vsí jeho protáhlý lichoběžník (47x25 m) odděluje nejméně 20 metrů široká rozsedlina, která byla prohloubena v mohutný příkop. Přes něj vedl na severu most do nádvoří, na jehož obvodu se dochovaly valovité útvary po zřejmě dřevohlinitém opevnění. Na jihu se nad nádvořím do výšky cca 5 metrů vypíná pahorek jádra ve tvaru čtverce s erozí destruovanou severní čtvrtinou.

Třebíč  (TR)
    Horní Lhotice